Cum stabilește instanța locuința copilului minor
Locuința copilului minor este o problemă foarte deosebită și complexă pentru ambii părinți.
Astfel, atunci când părțile divorțează se pune mereu problema la cine rămâne copilul, respectiv la cine se stabilește locuința copilului minor?
Astfel, conform prevederilor legale
Potrivit art. 400 Cod civil, care reglementează locuința copilului după divorț: ”(1) În lipsa înţelegerii dintre părinţi sau dacă aceasta este contrară interesului superior al copilului, instanţa de tutelă stabileşte, odată cu pronunţarea divorţului, locuinţa copilului minor la părintele cu care locuieşte în mod statornic. (2) Dacă până la divorţ copilul a locuit cu ambii părinţi, instanţa îi stabileşte locuinţa la unul dintre ei, ţinând seama de interesul său superior. (…)”
Potrivit art. 496 Cod civil, care reglementează locuința copilului: (1) Copilul minor locuieşte la părinţii săi. (2) Dacă părinţii nu locuiesc împreună, aceştia vor stabili, de comun acord, locuinţa copilului. (3) În caz de neînţelegere între părinţi, instanţa de tutelă hotărăşte, luând în considerare concluziile raportului de anchetă psihosocială şi ascultându-i pe părinţi şi pe copil, dacă a împlinit vârsta de 10 ani. Dispoziţiile art. 264 rămân aplicabile. (…) (5) Părintele la care copilul nu locuieşte în mod statornic are dreptul de a avea legături personale cu minorul, la locuinţa acestuia.(…)”
Pornind de la aceste prevederi legale, există două variante pentru stabilirea locuinței copilului minor atunci când părinții divortează.
Prima variantă este aceea de stabilire a locuinței copilului minor la unul dintre părinți
În această situație, domiciliul minorului va fi stabilit la unul dintre părinți. Parintii minorului se pot intelege cu privire la acest aspect sau atunci cand nu se inteleg intervine instanta de judecată.
- În cazul in care nu exista intelegere cu privire la stabilirea domiciliului copilului minor la unul dintre parinti, instanta de judecată trebuie să tina cont de anumite criterii cand va stabili domiciliul minorului si anume: situaţia locativă a fiecăruia dintre cei doi părinţi, istoricul îngrijirii copilului, dorinţa exprimată de minor cu privire la stabilirea locuinţei sale la acel parinte, concluziile raportului anchetei sociale ce se va efectua in cauza.
Cea de-a doua varianta este aceea de stabilire a domiciliului alternativ al minorului la fiecare dintre părinți
Cu privire la stabilirea domiciliului alternativ al minorului, vă aducem la cunoștință că deși nu există o prevedere expresă în acest sens practica instantelor de judecata este a admite astfel de capete de cerere.
Intodeauna, instanța de judecată va tine cont de interesul superior al minorului. Astfel, prezenta ambilor parinti in viata minorului, respectiv petrecerea timpului cu acesta aproximativ in mod egal nu face altceva decat sa faca un bine copilului.
Stabilirea unui domiciliul alternativ pentru minor, în cazul în care nu afectează programul obișnuit al minorului, nu este în măsură să creeze un sentiment de neapartenență, respectiv, nu îi afectează sentimentul de siguranță și stabilitate, în condițiile în care minorul este egal atașat de ambii părinți.
In acest context, exista totusi riscul ca instantele de judecata sa nu admita stabilirea domiciliului alternativ al minorului si astfel că se impune a se solicita și o cerere subsidiară prin care să solicite stabilirea unui program de legături personale cu minorul potrivit căruia copilul va locui alternativ, pe perioade egale, cu fiecare părinte. Așadar, în concret, domiciliul minorului va fi stabilit la unul dintre părinți, iar în favoarea celuilalt părinte va fi stabilit un program de legături personale.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro