Principiul nediscriminării este un principiu fundamental în dreptul muncii.
Acesta este susținut atât de legislația generală în materie, respectiv Codul Muncii, cât și de legile speciale cu care legislația generală se completează.
,,Discriminarea” înseamnă aplicarea unui tratament diferențiat, nejustificat, cu privire la o singură persoană, aflată într-un grup cu atribuții similare, bazată pe criterii stabilite de lege.
Art. 5 din Codul Muncii prevede:
,,(1) În cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalităţii de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii.
(2) Orice discriminare directă sau indirectă faţă de un salariat, discriminare prin asociere, hărţuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetăţenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opţiune politică, situaţie sau responsabilitate familială, apartenenţă ori activitate sindicală, apartenenţă la o categorie defavorizată, este interzisă.
(3) Constituie discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricţie sau preferinţă, întemeiat(ă) pe unul sau mai multe dintre criteriile prevăzute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoaşterii, folosinţei sau exercitării drepturilor prevăzute în legislaţia muncii.”
Singura modalitate în care un salariat poate fi tratat diferit este dacă un interes legitim și serios justifică această acțiune.
În practică, acțiunile ce constituie discriminare se realizează de regulă în medii închise, fără prezența altor martori.
Nu este normal ca mediul de lucru să fie dominat de astfel de practici, iar salariații care sunt puși în fața acestor situații obișnuiesc să nu ia măsuri pentru combaterea discriminării.
Nu ezitați să contactați un avocat specializat, care vă poate asista în fața angajatorului și în fața instanței de judecată, atunci când astfel de practici vă sunt impuse.
Instanța poate dispune plata de despăgubiri pentru prejudiciul moral și material cauzat salariatului prin actele de discriminare.