În 20 aprilie 2023, CCR a admis excepția de neconstituționalitate a art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul Penal, care nu incriminează neplata, cu rea-credință, timp de 3 luni, a pensiei de întreținere stabilite prin act notarial.
În prezent, art. 378 alin. (1) lit. c) din Codul Penal prevede:
Art. 378: Abandonul de familie
(1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească,
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Curtea este de părere că infracțiunea de abandon de familie trebuie să privească nu doar pensia de întreținere stabilită prin hotărâre judecătorească, ci și pensia de întreținere stabilită pe cale notarială.
Curtea apreciază că această dispoziție este discriminatorie față de persoanele cărora le-a fost stabilit dreptul la pensie de întreținere pe cale notarială.
Rațiunea admiterii acestei excepții constă în faptul că „norma penală criticată este contrară dispozițiilor art. 16 alin. (1) din Constituție privind egalitatea în drepturi prin raportare la prevederile constituționale ale art. 49 alin. (1) referitoare la protecția copiilor și a tinerilor. În cauză, Curtea a constatat aplicabilitatea tezei referitoare la interzicerea discriminării din cuprinsul art. 16 alin. (1) din Constituție, având în vedere că norma incriminatoare exclude de la protecția, prin mijloace de drept penal, persoanele îndreptățite la pensia de întreținere stabilită prin convenție autentificată, încheiată în procedura notarială de divorț”.