Persoanele fizice pot încasa, în nume propriu, venituri din închirierea camerelor din locuința proprie în scop turistic.
Dacă persoana fizică se încadrează între 1 și 5 camere inclusiv, impozitul declarat la A.N.A.F se va stabili pe baza normei de venit.
În cazul persoanelor care închiriază peste 5 camere însă, impozitul declarat nu va fi stabilit pe baza normei de venit, ci în sistem real, pe baza facturilor depuse în contabilitate pentru serviciile prestate.
Pentru stabilirea unui standard minim de confort în beneficiului oaspeților care accesează astfel de servicii de cazare, este necesară obținerea unui certificat de turism de la Ministerul Turismului.
Persoanele fizice care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală și încasează integral sau parțial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar, contravaloarea prestărilor de servicii efectuate, au obligația de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.
Contribuabilii care realizează venituri din cedarea folosinței bunurilor, indiferent de regimul fiscal de impozitare aplicabil, datorează CASS dacă realizează pentru anul curent venituri, altele decât venituri din salarii și asimilate salariilor sau venituri din pensii, a căror valoare cumulată este cel puțin egală cu 12 salarii minime brute pe țară în vigoare la data depunerii Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.
În situația în care nu se datorează contribuția ca urmare a estimării realizării (sau realizării efective) unui venit sub plafonul de 12 salarii minime brute pe țară, persoanele fizice care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de sistemul național de sănătate, pot opta expres pentru plata contribuției.
Av. Ana-Maria Popescu