Într-un articol anterior am vorbit despre cum conform OUG 130/2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial în 18 decembrie 2021, Codul muncii a fost modificat. Noile modificări vizează atât contractele de muncă ce se vor încheia, cât și cele aflate în curs de derulare.
Noile modificări vizau următoarele aspecte:
- „Salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioadă de maximum 24 de luni de la momentul încheierii contractului individual de muncă. După expirarea perioadei respective, timp în care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi încadrat cu un salariu de bază superior salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.
- Prevederile (…) se aplică și pentru salariatul încadrat cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, care are deja încheiat un contract individual de muncă cu o durată de peste 24 de luni”.
Ulterior, s-a anunțat faptul că interdicția de a ține un angajat mai mult de doi ani pe salariul minim brut pe țară va fi nuanțată de Guvern printr-un proiect de OUG inițiat azi de Ministerul Finanțelor. Concret, perioada de 24 de luni va fi calculată începând din 1 ianuarie 2022, indiferent dacă vorbim de contracte de muncă noi sau de contracte de muncă deja în derulare.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat de dreptul muncii, cu peste 15 ani experiență în acest domeniu, care va poate îndruma in ceea ce privește toate actele si litigiile de dreptul muncii.