Noile reguli în ceea ce privește cumpărarea și administrarea creditelor restante au fost stabilite prin Directiva Europeană nr.2167/2021, publicată în Jurnalul Oficial al UE. România va fi obligată să o implementeze până cel târziu în data de 30.12.2023.
Despre ce categorie de credite face referire această Directivă?
Aceasta se referă la creditele restante ale firmele, cât și ale persoanelor fizice și mai exact de posibilitatea recuperatorilor de a prelua aceste credite de la bănci.
Prin aceasta este reglementatî atât activitatea recuperatorilor de credite cât și relația dintre aceștia și persoanele fizice sau juridice care au datorii.
Recuperatorii de credite vor avea calitatea de de cumpărători sau administratori de credite. În concret aceștia vor acționa în numele cumpărătorilor de credite.
De ce este importantă această nouă măsură ?
Din punct de vedere al Consiliului European măsura se impune ca un ajutor pentru bănci și anume ca acestea să se elibere de o seria de credite problematice și de asemenea pentru ca acestea să ofere credite noi firmelor și persoanelor fizice. Acest lucru va contribui la redresarea economica a UE.
Este important de precizat faptul că atunci când băncile ajung să aibe multe credite neperformante apar și dificultățile de a putea să acorde credite noi pentru firme sau persoane fizice.
Atfel s-a dorit o uniformizare a legislație recuperatorilor de credite, la nivel european, tocmai pentru că în unele țări nu există un cadru legal în acest sens.