Codul muncii a fost modificat prin publicarea în Monitorul Oficial al Romaniei a patru acte normative, ce reprezintă interes atât pentru angajatori cât și pentru angajații acestora.
În ce constau aceste noi modificări ?
- Salariul minim creste!
Potrivit Hotarârii de Guvern nr. 1.071/2021 începând cu data de 1 Ianuarie 2022, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată va consta în suma de 2.550 RON. De asemenea, nu mai este prevăzut un salariu de bază minim brut pe țară garantat în plată diferit pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare.
- Munca nedeclarată se sanctioneaza!
Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 117/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii a fost reglementat un nou caz de muncă nedeclarată, respectiv primirea la muncă cu depășirea timpului de muncă în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, fiind sancționat cu amenzi de până la 15.000 RON per persoană identificată dar fară a depăși valoarea cumulată de 200.000 RON.
Munca sub-declarată a fost definita ca fiind acordarea unui salariu net mai mare decât cel evidențiat de statele de plată și de declarația lunară transmisă autorităților fiscale, sancționată cu amenzi de până la 10.000 RON per persoană identificată fără a depăși valoarea cumulată de 100.000 RON.
De altfel, perioada în care munca suplimentară se poate compensa prin ore libere plătite este de 90 de zile calendaristice după efectuarea acesteia, iar plata salariului de către angajator cu o întârziere de mai mult de o lună de la data plății reprezintă contravenție și se sancționează cu amendă.
- Zilele libere pentru părinți din octombrie 2021
Prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 110/2021 s-a stabilit acordarea unor zile libere părinţilor și altor categorii de persoane în contextul răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2 .Se acordă zile libere unuia dintre părinți pentru supravegherea copiilor cu vârsta de până la 12 ani inclusiv, precum și pentru părinții care au în întreținere copii sau adulți cu handicap cuprinși într-o formă de învățământ, respectiv înscrişi în cadrul unei unităţi de învăţământ preuniversitar, inclusiv de educaţie timpurie ante preșcolară.
Aceste prevederi sunt aplicabile pe durata stării de alertă și după încetarea acesteia, dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022, fără a se include vacanțele, în situația limitării sau suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în unitățile de învățământ și în unitățile de educație timpurie antepreșcolară unde aceștia sunt înscriși, în condițiile legislației aplicabile.
Astfel, părinții au dreptul la zile libere plătite (cu o indemnizatie zilnică de 75% din salariul de bază corespunzator unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat).
Aceste sume vor fi plătite de angajator și decontate acestuia de către stat, în anumite condiții, iar procedura de decontare a sumelor urmează să fie adoptate în termen de 3 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a OUG 110.
Nerespectarea acestei obligații se sancţionează cu amendă între 1.000 şi 2.000 lei pentru fiecare persoană pentru care angajatorul refuză acordarea zilelor libere, fără a depăşi valoarea cumulată de 20.000 lei.
Prevederile vor intra în vigoare în termen de 10 zile de la data publicării OUG 110 în Monitorul Oficial.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat de dreptul muncii, cu peste 15 ani experiență în acest domeniu, care va poate îndruma in ceea ce privește toate actele si litigiile de dreptul muncii