ASPECTE ESENȚIALE PRIVIND DIURNA INTERNĂ, pentru deplasările in Romania
Diurna reprezinta un drept ce poate fi acordat conform legii oricărui salariat angajat pe baza unui contract de munca si care este delegat intr-o deplasare in interes de serviciu. conform codului muncii, angajatul este indreptatit la plata cheltuielilor de cazare si transport, dar si a unei indemnizatii de delegare, in conditiile prevazute de lege.
- Se acorda diurna pentru o deplasare in Romania in interes de serviciu?
Prevederile Codului Muncii trebuie corelate cu prevederile Codului Fiscal și cu Legea Contabilității în materia delegării și detașării, astfel, pentru decontarea diurnei este obligatoriu întocmirea ordinului de deplasare (delegație).
Acesta este documentul justificativ prin care se face dovada plății anumitor cheltuieli pe perioada delegării.
- Când se acord diurna pentru o deplasare in Romania?
Ab initio, precizăm că în decurs de 12 luni, un salariat poate fi delegat unilateral , pentru o perioada de cel mult 60 de zile. Este posibilă depășirea acestei perioade, dar doar cu acordul acestuia și doar pentru perioade de cel mult 60 zile succesive. În concluzie, la fiecare 60 de zile de delegație, angajatul trebuie să-și dea explicit acordul pentru a continua. Refuzul acestuia de a pleca în delegație mai mult de 60 de zile în decursul a 12 luni nu poate constitui motiv pentru sancționarea sa disciplinară.
Diurna se acorda pentru deplasarea de minim 12 ore.
- Persoana delegata intr-o localitate situata la o distanta cuprinsa intre 5 si 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o indemnizatie de delegare in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de locul unde isi desfasoara activitatea.
- Persoana delegata într-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi are locul permanent de munca beneficiaza de o alocatie zilnica de delegare compusa din:
- o indemnizatie de delegare in cuantum de 20 lei/zi, indiferent de functia pe care o indeplineste si de autoritatea sau institutia publica in care isi desfasoara activitatea;
- o alocație de cazare in cuantum 230 lei/zi, in limita careia trebuie sa isi acopere cheltuielile de cazare.
- Beneficiază salariatul și de decontarea cheltuielilor cu cazarea?
Pe perioada delegării, salariatul are dreptul și la decontarea cheltuielii cu cazarea, dacă se deplasează la o distanță mai mare de 50 km față de locul permanent de muncă și nu se poate întoarce la finalul zilei de lucru. Valoarea de decontare a cheltuielii cu cazarea este limitată la o alocație în cuantum de 230 lei/zi, conform HG 714/2018. Decontarea ei se face în baza unei facturi de cazare. De la unitatea la care se cazează, salariatul are obligația să obțină înscrisuri pe ordinul de deplasare, prin completarea datei și orei la sosire și la plecare, plus o semnătură și o stampilă de la aceasta.
- Care este nivelul deductibil al diurnei interne?
Diurna neimpozabilă este de maxim 50 lei/zi, adică 2,5 x 20 lei/zi. Dacă acest nivel se depășește, diferența se încadrează în venituri asimilate salariilor și va fi supusă impozitării
- Diurna se acorda pentru toate zilele cat persoana este in delegație , inclusiv pentru zilele de repaus săptămânal
- Pe perioada delegării sau detașării, salariatul nu are dreptul să beneficieze de plata tichetelor de masă.
Este important sa știți când se acorda diurna pentru deplasările in Romania in interes de serviciu.
Un consultant de dreptul muncii va poate sfătui si va poate asista in procedurile de lucru.