Care este cea mai potrivită procedură juridică pentru situația dumneavoastră?
- Ai de recuperat o factura neachitata ?
- Factura nu este acceptata la plata prin semnătura debitorului ? Aveți o factura refuzată la plată ?
- Nu aveți contract semnat cu societatea cumpărătoare?
- Pot merge in fata instanței de judecata cu taxe mai puține si sa obțin o sentința mai repede sau trebuie sa aleg o procedura mai complexa?
- Pot alege o ordonanța de plata sau trebuie sa aleg o acțiune in pretenții?
Pentru a decide care acțiune se mulează cel mai bine situației dvs. juridice, dorim sa va prezentam ce înseamnă fiecare acțiune in parte , astfel:
- Ordonanța de plată este în optica Noului Cod de Procedură Civilă o procedură specială, facultativă, contencioasă, accelerată, abreviată pentru a-l obliga pe debitor la plata unei sume de bani. De aici tragem fireasca concluzie, că prin intermediul acestei proceduri, creditorul nu poate cere instanței de judecată să îl oblige pe debitor să încheie un anumit contract sau să desființeze o construcție; ordonanța de plată se circumscrie doar obligațiilor de a da o sumă de bani, adică se utilizează pentru a cere plata unei sume de bani.
Creditorul trebuie să se afle în posesia unui act juridic din care sa rezulta creanța sa, astfel :
- a) contract civil, inclusiv din cele încheiate între un profesionist și o autoritate publică( în această ultimă categorie intră doar contractele civile, contractele administrative nu fac obiectul prezentei ordonanțe). Prin contract trebuie înțeles contractul scris între părți, simplele promisiuni verbale, declarațiile de martori, nu intră în această categorie. Contractul nu trebuie să fie el însuși un titlu executoriu, altminteri cererea privind ordonanța ar fi respinsă ca inadmisibilă( spre pildă, contractul de locațiune înregistrat la A.N.A.F. constituie titlu executoriu, iar în baza acestuia puteți începe executarea silită privind plata chiriei, nu mai aveți nevoie de o ordonanță de plată).
- b) statut, regulament sau alt înscris, însușit de părți prin semnătură sau alt mod prevăzut de lege. În această categorie intră, spre pildă, obligațiile patrimoniale ale locatarilor izvorâte din statutul sau regulamentul asociației de proprietari.
NU intră în această categorie pretențiile izvorâte din raporturi de muncă, plata de pensii sau de alte ajutoare sociale, creanțe care izvorăsc din contracte încheiate între particulari și autorități publice(exemplu: contract de concesiune, contract de achiziții publice, etc), precum și creanțele înscrise la masa credală în cadrul procedurii insolvenței.
Daca vreți sa alegeți procedura ordonanței de plata, este obligatoriu sa arătați judecătorului ca aveti
- creanța certă ( adică sa fie sigura, să rezulte din înscris, sa nu fie contestata, sa aibă un caractert neîndoielnic ),
- creanță lichidă ( să poată fi determinată suma exactă de bani care vi se datorează),
- exigibilă( obligația debitorului să fi ajuns la scadență)
Pentru a fi admisibilă procedura ordonanței de plată, anterior introducerii cererii, creditorul trebuie să îl someze pe debitor. Această somație trebuie să se realizeze fie prin intermediul executorului judecătoresc, fie printr-o scrisoare recomandată cu conținut declarat și confirmare de primire.
Prin această somație, trebuie să îi puneți în vedere debitorului să plătească suma de bani în maxim 15 zile de la primirea somației. Trebuie să menționăm că dovada comunicării debitorului trebuie atașată cererii de emitere a ordonanței de plată, iar dacă nu procedați la somarea debitorului, instanța de judecată va respinge cererea dvs. privind emiterea ordonanței de plată.
Menționăm că nu există o limită a creanței pentru care se poate solicita emiterea ordonanței de plată. Este important doar să ținem cont de competența instanței de judecată, astfel pentru emiterea unei ordonanțe care vizează o sumă de până la 200.000 lei cererea se introduce la judecătorie, iar pentru cele cu valoare superioară limitei indicate, cererea se îndreaptă tribunalului.
Chiar dacă prin ordonanța de plată se pot cere și dobânzi de întârziere pentru neplata la timp a datoriei, în ceea ce privește formularea unui capăt de cerere cu privire la daune interese rămânem rezervați, fiindcă legea nu precizează acest aspect în mod expres, iar practica instanțelor este împărțită.
În privința ordonanței de plată taxa judiciară de timbru este în sumă fixă: 200 lei. Precizăm că, în materiile speciale, unde există scutire de la plata taxei judiciare de timbru( cereri formulate de asociațiile de proprietari), reclamantul nu datorează taxă de timbru chiar dacă apelează la ordonanța de plată.
În materia probelor, înscrisurile și mărturisirea judiciară( așa cum prevede art. 1022 N.C.P.C.) sunt singurele probe admisibile în această materie.
Durata de soluționare este una redusă, astfel, ordonanța va fi emisă în 45 de zile de la introducerea cererii, dacă debitorul nu contestă suma.
Un astfel de proces se va finaliza de, regula, la primul termen de judecata.
Ordonanța de plată se poate ataca doar cu o cerere în anulare prin care se pot invoca numai aspecte privind nerespectarea procedura emiterii, precum și cauze de stingere a obligației.
Foarte important în procedura ordonanței de plată este ca debitorul să recunoască suma pe care o datorează; dacă debitorul contestă creanţa, iar apărările de fond formulate de debitor presupun administrarea altor probe decât înscrisuri şi explicaţiile/lămuririle părţilor, iar acestea ar fi admisibile, potrivit legii, în procedura de drept comun, instanţa va respinge cererea creditorului privind ordonanţa de plată prin încheiere.
- Acțiunea în pretenții reglementată de dreptul comun este acea acțiune prin care reclamantul, solicită instanței de judecată să îl oblige pe pârât la respectarea dreptului său, iar dacă acest lucru nu mai este posibil, la plata de despăgubiri. Din această definiție rezultă că acțiunea reglementată de dreptul comun este una cu un spectru mai larg care include cererile prin care se solicită plata unor sume de bani, dar nu se limitează doar la acestea.
Spre deosebire de ordonanța de plată, unde cauza acțiunii se regăsește doar în contracte, în înțeles restrâns, acțiunea în pretenții își are cauza într-o multitudine de acte juridice( promisiune unilaterală de vânzare, drepturi bănești izvorâte din contracte de muncă, orice inceputuri de dovada scrisa etc) precum și fapte juridice( ne putem referi la acțiuni prin care s-a creat un prejudiciu din cauza distrugerii unui bun).
Chiar dacă doriți să vă prevalați de acțiunea de drept comun, este important să știți că și în acest caz trebuie să îi acordați o ultimă șansă debitorului dvs. și să îl notificați pentru a-l pune în întârziere( așa cum prevede art. 1522 din Codul Civil Roman). Puteți face acest lucru prin intermediul executorului judecătoresc sau printr-o scrisoare cu confirmare de primire. In acest caz, nu este necesara scrisoarea cu confirmare de primire.
În privința timbrajului, trebuie să menționăm că în acest caz, cererea dumneavoastră va fi supusă unei taxe raportate la suma concretă pe care o solicitați de la pârât. Regimul taxelor judiciare de timbru este reglementat de O.U.G. 80 din 2013.
În ceea ce privește materia probelor, în principiu, toate probele reglementate de lege sunt admisibile în aceste acțiuni. Cu titlu de exemplu menționăm: expertiza contabilă, interogatoriul pârâtului, proba cu martori în anumite condiții( inadmisibile în cadrul ordonanței de plată), etc.
În acest caz, părțile se pot prevala de toate căile de atac reglementate de lege, atât cele ordinare(apelul), cât și cele extraordinare( recurs, contestație în anulare, revizuire), în termenele și cu taxele judiciare prevăzute de lege.
În privința duratei procesului, procedura de drept comun are dezavantajul lipsei de celeritate. De regulă, soluționare unei pricini se derulează pe mai multe termene de judecată.
După cum am menționat mai sus, în cazul ordonanței de plată nu se pot cere decât dobânzi, iar în procedura de drept comun orice accesorii sunt permise, precum și capete de cerere pentru plata despăgubirilor( fie ele patrimoniale sau nepatrimoniale).
Aveți de recuperat o suma de bani si nu știți care acțiune se potrivește cel mai bine cu situația dumneavoastră?
Doriți un sfat de la avocați specializați care să ajute în demersul dumneavoastră?
Avocații de la SAUCA & PARTNERS vă stau la dispoziție cu cele mai profesioniste sfaturi juridice.