După lungi dispute între companiile de taximetrie și reprezentanții firmelor de ridesharing( ex. Uber), autoritățile au reglementat legislația prin care șoferii pot desfășura aceste activități economice. În cele ce urmează, vă prezentăm pașii pe care trebuie să îi îndepliniți pentru a activități de ridesharing:
1.Deschide o firmă
Pentru a deveni șofer de uber independent trebuie să ai o firmă( fie ea SRL sau PFA). Dacă dorești să faci desfășori aceste activități doar în timpul liber, recomandăm înființarea unui PFA, din pricina facilităților contabile.
Dacă nu dorești să îți deschizi o firmă, există alternativa asocierii la o flotă uber. În acest sens există două alternative:
- Șoferul cu mașina proprie se alătură unei flote, plătind un comision deținătorului flotei;
- Șoferul, fără mașină, se alătură unei flote solicitând o mașină, plătind un comision mai mare deținătorului flotei;
2. Care este codul CAEN pe care trebuie să îl dețin?
Codul CAEN pentru a activa ca șofer uber este 4939(Alte transporturi terestre de călători n.c.a)
3.Înregistrează-te pe platforma uber.
Procesul de înregistrare este unul foarte facil, trebuie doar să urmezi instrucțiunile de pe platforma uber.com
4.Obține cod VIES( cod de TVA intracomunitar)
Codul de VIES(TVA intracomunitar) se folosește de firmele din România care NU sunt înregistrate ca plătitoare de TVA, dar care facturează clienți din afara României.
5.Obține certificatul pentru transport persoane în regim de închiriere
Acest certificat este emis de către ARR. Trebuie să urmezi un curs la o școală de șoferi pentru obținerea acestui document. După parcurgerea cursului și promovarea examenului, ARR îți va elibera certificatul.
6.Obține autorizația pentru transport alternativ
După parcurgerea pașilor de la punctul precedent, trebuie să obțineți, tot de la ARR, autorizația pentru transport alternativ.
Care sunt documentele pe care trebuie să le depui la ARR pentru emiterea autorizației:
a)cerere;
b)copie a certificatului de înregistrare ca transportator şi a certificatului constatator, eliberate de registrul comerţului;
c)certificat de atestare a pregătirii profesionale a conducătorilor auto;
d)copie a certificatului de competenţă profesională pentru managerul de transport alternativ, în cazul persoanei juridice, ori copie de pe certificatul de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere, în cazul persoanei fizice autorizate, întreprinderii individuale sau întreprinderii familiale, obţinut conform reglementărilor specifice în vigoare;
e)certificatul de cazier judiciar al conducătorilor auto şi, după caz, al managerului de transport alternativ, din care să rezulte că aceştia nu au fost condamnaţi pentru:
- infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice;
- infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri;
- infracţiuni contra vieţii, contra integrităţii corporale sau sănătăţii;
- infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile;
- infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale;
- infracţiuni contra patrimoniului;
Cazierul judiciar al managerului de transport alternativ se depune în cazul persoanei juridice;
f)avizul medical şi psihologic al managerului de transport alternativ, în cazul persoanei juridice, sau al persoanei fizice titulare a persoanei fizice autorizate, întreprinderii individuale sau întreprinderii familiale, cu menţiunea „apt”.
(2) Autorizaţia de transport alternativ se eliberează, în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la înregistrarea cererii, de către agenţia teritorială a Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. competentă pentru o perioadă de 3 ani după plata de către operatorul de transport alternativ a unui tarif de 300 lei, achitat în contul acesteia.
(3) Autorizaţia de transport alternativ eliberată operatorului de transport alternativ conform alin. (2) este netransmisibilă.
(4) Operatorul de transport alternativ autorizat are obligaţia să comunice agenţiei teritoriale a Autorităţii Rutiere Române – A.R.R. emitente orice modificare a datelor şi informaţiilor cuprinse în documentele prevăzute la alin. (1), printr-o declaraţie pe propria răspundere, într-un termen de maximum 15 zile de la data modificărilor respective.
7.Copia conformă și ecusonul
Înainte de a începe să conduci, ARR va elibera o copie conformă a autorizației pentru fiecare autoturism deținut, cu care se vor efectua activități de ridesharing. Totodată, va trebui să obții Ecusonul pentru transport alternativ (eliberat tot de ARR în urma obținerii autorizației), care trebuie afișat pe autoturism.
Dorești să îți deschizi o firmă pentru uber și nu cunoști procedura? Dorești să aflii mai multe informații despre atestatele emise de ARR? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS îți stau la dispoziție cu cele mai prețioase sfaturi juridice.