Dispoziţiile art. 790 alin.1 Cod. pr. civ. prevăd că dacă terțul poprit nu îşi îndeplinește obligațiile ce îi revin pentru efectuarea popririi, inclusiv în cazul în care, în loc să consemneze suma urmăribilă, a liberat-o debitorului poprit, creditorul urmăritor, debitorul sau executorul judecătoresc, în termen de cel mult o lună de la data când terţul poprit trebuia să consemneze sau să plătească suma urmăribilă, poate sesiza instanţa de executare, în vederea
validării popririi.
Potrivit art. 790 alin.2 C. pr. civ în cauzele având ca obiect validarea popririi, instanţa va cita creditorul urmăritor, debitorul şi terţul poprit şi, dacă din probele administrate rezultă că terţul poprit datorează sume de bani debitorului, va da o hotărâre de validare a popririi prin care va obliga terţul poprit să plătească creditorului, în limita creanţei, suma datorată debitorului.
Prin urmare, pentru a se dispune validarea popririi este necesară îndeplinirea cumulativă a trei condiţii:
- să existe obligaţia terţului poprit de a plăti o sumă debitorului;
- să existe refuzul terţului poprit de a indisponibiliza această sumă;
- acţiunea să fi fost introdusă în termen de o lună de la data când terţul poprit trebuie să consemneze sau să plătească suma urmăribilă.
Daca nu sunt indeplinite aceste conditii, actiunea se va respinge de catre instanta de judecata .
In astfel de procese, creditoarea trebuie sa dovedească calitatea de tert poprit, respectiv calitatea procesuală pasivă a acestuia, precum şi să ataşeze cererii de validare a popririi documente din care să reiasă raporturile juridice de plată între terțul poprit și debitor.