Ce înseamnă noțiunea de validare a popririi?
Validarea popririi este o fază procedurală excepţională care intervine în cazurile în care terţul poprit nu-şi aduce la îndeplinire obligaţiile ce-i revin potrivit legii.
Pentru înfiinţarea popririi textul legal impune două condiţii esenţiale şi anume :
1) să existe o creanţă rezultată dintr-un raport obligaţional creat între debitorul popritor şi debitorul poprit;
2) să existe o creanţă rezultată dintr-un raport obligaţional creat între debitorul poprit şi terţul poprit, ultimul fiind dator primului.
În ceea ce îl priveşte pe terţul poprit, acesta este terţa persoană care are calitatea de debitor al debitorului poprit.
Cine poate avea calitatea de terț poprit?
De regulă, terţ poprit poate fi orice persoană fizică ori juridică de drept public ori de drept privat care, în baza raportului juridic îi datorează debitorului sume de bani, titluri de valoare sau alte bunuri mobile incorporale urmăribile, legătura juridică în baza căreia terţul este obligat fiind cea care îi conferă calitatea de subiect de drept în această procedură.
Este indicat ca în momentul în care primiţi o somaţie prin care vi se pune în vedere că aveţi calitatea de terţ poprit şi vi se solicită plata sumelor către un alt creditor, este recomandat să luați legătura cu un avocat pentru a vă sfătui.
Termenul instituit de lege pentru exercitarea dreptului de validare a popririi este un termen imperativ, a cărui nerespectarea atrage decăderea creditorului din dreptul de a mai exercita dreptul procedural menţionat.
În ceea ce privește momentul de la care curge termenul de o lună, raportat la dispozițiile art. 790, 787 C.proc.civ., rezultă că momentul inițial, dies a quo, este reprezentat de expirarea termenului de 5 zile de la data comunicării către terțul poprit a adresei de înființare a poprire.
Un avocat specializat din cadrul echipei SAUCĂ&PARTNERS, vă poate ajuta cu opinii și sfaturi juridice însă și cu începerea demersurilor în instanță privind validarea popririi.