Termenul în care poate fi acceptată succesiunea- decăderea din termenul succesoral
Când se deschide moștenirea unei persoane?
Potrivit art. 954 alin. (1) din Noul Cod Civil:
“Moştenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.”
Care este termenul de opțiune succesorală?
Potrivit art. 1103 alin. (1) din Noul Cod Civil:
“Dreptul de opţiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moştenirii.”
Există anumite cazuri în care termenul de un an curge de la alte date, respectiv:
- de la data naşterii celui chemat la moştenire, dacă naşterea s-a produs după deschiderea moştenirii;
- de la data înregistrării morţii în registrul de stare civilă, dacă înregistrarea se face în temeiul unei hotărâri judecătoreşti de declarare a morţii celui care lasă moştenirea, afară numai dacă succesibilul a cunoscut faptul morţii sau hotărârea de declarare a morţii la o dată anterioară, caz în care termenul curge de la această din urmă dată;
- de la data la care legatarul a cunoscut sau trebuia să cunoască legatul său, dacă testamentul cuprinzând acest legat este descoperit după deschiderea moştenirii;
- de la data la care succesibilul a cunoscut sau trebuia să cunoască legătura de rudenie pe care se întemeiază vocaţia sa la moştenire, dacă această dată este ulterioară deschiderii moştenirii.
Cum poate fi acceptată moștenirea?
Moștenirea poate fi acceptată expres sau tacit.
Acceptarea este expresă atunci când moştenitorul îşi manifestă voinţa de a accepta succesiunea printr-un înscris autentificat de notar (declaraţie notarială de acceptare a succesiunii).
Acceptarea este tacită atunci când moștenitorul întreprinde activități din a căror îndeplinire rezultă intenţia sa clară de a accepta succesiunea persoanei decedate.
Art. 1110 din Codul Civil enumeră care sunt actele cu valoare de acceptare tacită:
“(1)Actele de dispoziţie juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moştenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a)înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moştenirii;
b)renunţarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moştenitori determinaţi;
c)renunţarea la moştenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoştenitorilor sau moştenitorilor subsecvenţi.
(2)De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moştenirii actele de dispoziţie, administrare definitivă ori folosinţă a unor bunuri din moştenire.
(3)Actele de conservare, supraveghere şi de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul şi-a însuşit prin ele calitatea de moştenitor.
(4)Sunt considerate a fi de administrare provizorie actele de natură urgentă a căror îndeplinire este necesară pentru normala punere în valoare, pe termen scurt, a bunurilor moştenirii.”
Simpla săvârşire a unor acte de administrare sau de folosinţă a bunurilor moștenirii, nu este suficientă pentru ca acestea să echivaleze cu un act de acceptare tacită a moştenirii, deoarece nu se poate aprecia asupra intenţiei clare și neîndoielnice de acceptare a succesiunii.
Pe cale de concluzie, dacă nu accepți succesiunea, expres sau tacit, în termen de un an de la deschiderea acesteia și alți succesibili au acceptat-o, poți fi înlăturat de la moștenire.
Echipa Saucă&Partners vă poate asista și reprezenta în fața instanței, în vederea dezbaterii succesiunii pe cale judecătorească.
Echipa noastră de avocați te poate ajuta cu consultanță juridică în funcție de situația exactă cu care te confrunți.
Ne poți contacta la la nr. de telefon: 0756.348.899 sau la adresa de e-mail: info@sauca.ro;