Odată înfiintata societatea dumneavoastră, aceasta va avea statutul de microîntreprindere si astfel se aplică impozitul pe venit de 1% dacă indeplinște anumite conditii.
Acest statut de microintreprindere se pastrează daca in termen de 30 de zile de la înființare are minim un angajat cu normă întreagă.
Prin urmare, trebuie indeplinite anumite conditii pentru ca societatea infiintata sa fie incadrata ca microintreprindere si anume:
- În termen de 30 de zile de la înființare trebuie sa aveti un angajat cu normă întreagă.
- Plafonul cifrei de afaceri sa fie de 500.000 de euro echivalentul în lei , iar ce este peste acest plafon va suporta clasicul impozit pe profit în cotă de 16%. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel valabil la închiderea exercițiului financiar în care s-au înregistrat veniturile
- Trebuie sa realizati venituri, altele decât cele din consultanță şi/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN: 6920 – «Activități de contabilitate şi audit financiar; consultanță în domeniul fiscal», în proporție de peste 80% din veniturile totale, ceea ce nu este cazul;
- Nu puteți deține peste 25% din capitalul social la mai mult de 3 microîntreprinderi. Dacă depășești numărul de 3 microîntreprinderi, trebuie să alegi care dintre societățile respective trec la impozit pe profit (doar 3 pot rămâne la impozit pe venit de 1%).
Dacă societatea dumneavoastra nu îndeplinește cumulativ toate condițiile de mai sus, va deveni plătitoare de impozit pe profit, care va fi in cota de 16%.
Cum se calculează impozitul pe profit?
Primul pas este calcularea rezultatului fiscal (rezultatul contabil + cheltuieli nedeductibile fiscal – venituri neimpozabil – deduceri fiscale).
Următorul pas pentru a determina impozit pe profit 2023 este calcularea rezultatul contabil prin formula:
Total venituri înregistrate – total cheltuieli înregistrate.
Impozitul pe profit 2023 se calculează ca 16% din profitul impozabil si anume:
Venituri înregistrate – cheltuieli înregistrate
În cadrul echipei Saucă&Partners există un avocat specializat pe ramura dreptului societar care vă poate oferi servicii juridice și vă poate înțelege cu exactitate care sunt nevoile dvs. atunci când sunteți la început de drum.
Avocatul specializat din cadrul casei de avocatură vă poate ajuta cu toate aspectele legate de înființarea societății dvs., cu privire la înființarea unei firme în România, precum și cu detalii privitoare la taxele aplicabile.
Contactează-ne pentru a-ți putea oferi consultanță juridică cu privire la cele mai bune sfaturi și idei pentru a începe și a dezvolta afacerea la nr. de telefon: 0040 756 348 899 sau la adresa de e-mail:info@sauca.ro