Ce taxe plătește o persoană fizică autorizată pentru veniturile pe care le obține?
- Impozit
- contribuții sociale la pensii (CAS) și la sănătate (CASS) fie opțional, fie obligatoriu, în funcție de dimensiunea veniturilor.
Impozitul. Singura obligație fiscală care subzistă, indiferent de cuantumul veniturilor obținute de o PFA, este plata impozitului pe venit – cota fiind de 10%.
Sistemul real sau norme de venit?
La momentul înființării PFA-ului, contribuabilul poate alege între impozitarea în sistem real sau pe baza normelor de venit.
În cazul venitului net anual determinat pe baza normelor de venit, Ministerul de Finanțe elaborează nomenclatorul activităților pentru care venitul net se poate determina pe baza normelor de venit.
Norma de venit nu poate fi mai mică decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare la momentul stabilirii acesteia, înmulțit cu 12.
Contribuțiile sociale. Dacă impozitul e obligatoriu, plata CAS și CASS nu este obligatorie decât pentru cei care depășesc în anul curent un plafon de venituri de 12 ori valoarea salariului minim brut pe economie în vigoare.
Cota de CAS este de 25%, iar cea de CASS este de 10%.
Declarația unică este formularul in baza caruia se declara si se platesc aceste contributii si impozitul.
Plăți opționale pentru concediile medicale.
Contribuția aceasta este în cuantum de 1% și se aplică venitului ales de contribuabil. Venitul ales e prevăzut în OUG nr. 158/2005 ca fiind cuprins între cel puțin salariul minim brut și cel mult 12 salarii minime brute.