Înalta Curte de Casație și Justiție(ÎCCJ) a tranșat zilele trecute o problemă legată de suspendarea dreptului de a conduce un autoturism, tractor sau tramvai pe drumurile publice, respectiv: instanțele judecătorești nu pot reduce sau anula măsura privind suspendarea permisului de conducere.
Altfel spus, măsura de suspendare dispusă de polițist: 30/60/90 de zile nu poate fi cenzurată de către judecător. Singura măsură pe care o pot lua magistrații se rezumă la anularea amenzii sau înlocuirea acesteia cu avertismentul.
Judecătorul nu poate evalua proporționalitatea măsurilor; mai precis, nu poate stabili dacă măsurile legate de faptele săvârșite sunt necesare, deci nu poate anula sau reduce măsurile.
Redăm în cele ce urmează Decizia ÎCCJ publicată în Monitorul Oficial: „În interpretarea dispoziţiilor art. 96 alin. (1) şi alin. (2) lit. b), art. 100 alin. (3), art. 101 alin. (3), art. 102 alin. (3) şi art. 109 alin. (9) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, coroborate cu prevederile art. 5 alin. (5), art. 21 alin. (3) şi art. 34 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, instanţa de judecată, învestită cu soluţionarea plângerii contravenţionale formulate împotriva unui proces-verbal de contravenţie, prin care s-a aplicat sancţiunea complementară a suspendării temporare a exercitării dreptului de a conduce un autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, nu are posibilitatea să examineze proporţionalitatea acestei sancţiuni complementare”.
Doriți să contestați măsura amenzii dispusă de agentul de poliție? Nu știți cum să formulați plângerea contravențională și ce acte trebuie anexate? Avocații de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot reprezenta în orice litigiu împotriva autorităților și instituțiilor statului.