Potrivit legii, deplasarea copiilor în ţară şi în străinatate se realizează cu înştiinţarea şi acordul ambilor părinti. Dacă nu există acord între aceștia, orice neînţelegeri se soluţionează de către instanţa judecătorească.
Conform dispozitiilor art. 30 alin. 1 lit. b) din Legea nr. 248/2005, ”minorilor li se permite iesirea din tara numai daca sunt insotiti de o persoana majora si, in situatia in care calatoreste impreuna cu unul din parinti, numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte din care sa rezulte acordul sau cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. ”
Ce acțiune puteți demara pe rolul instanței de judecată?
Actiunea in instanta se numeste suplinire acord parental și se poate face pe calea ordonanței președințiale.
Procedura ordonanței președințiale este una urgentă, care se soluționează cu prioritate, chiar și fără citarea părților, putându-se obține hotărârea de suplinire într-o perioadă relativ scurtă.
Pe ce perioadă se poate dispune prin intermediul hotărârii judecătoresti suplinirea consimțământului?
Perioada pentru care se poate solicita suplinirea acordului celuilalt părinte pentru ca minorul să poată călători în străinătate este de 3 ani.
Care este instanța competentă să soluționeze astfel de cereri pentru suplinire consimțământ?
Potrivit art. 114 din Codul de procedură civilă alin. (1): “ Dacă legea nu prevede altfel, cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de Codul civil în competenţa instanţei de tutelă şi de familie se soluţionează de instanţa în a cărei circumscripţie teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana ocrotită.
Astfel, cererea se va introduce la instanța competentă unde locuiește minorul, aceea fiind instanța competentă să soluționeze cauza.
Un avocat specializat din cadrul casei de avocatură Saucă&Partners, te poate ajuta cu privire la procesul tău de dreptul familiei și îți poate oferi consultanță juridică pentru a finaliza procesul cu succes.