Ce este stimulentul de inserție și cine beneficiază de acest drept?
Potrivit O.U.G. nr. 11 din 2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, părinții care se află în concediul de creștere a copilului și doresc să se întoarcă mai repede la serviciu beneficiază de un drept pecuniar numit stimulant de inserție.
Stimulentul de inserție se acordă atât mamei care a stat în concediu de maternitate cu copilul, cât și tatălui care s-a aflat în concediu de paternitate. De asemenea, de acest drept beneficiază și cel care a adoptat un copil, cât și persoana care îngrijește copilul în plasament sau în plasament de urgență.
Regula este că acest stimulant se acordă până când copilul dvs. împlinește vârsta de 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, fiind vorba de durata maximă a concediului de creștere a copilului. Dar acordarea stimulentului de inserție se poate prelungi până când copilul împlinește vârsta de 3 sau de 4 ani, în cazul copilului cu handicap, dacă se face dovada că părintele obține venituri impozabile, conform legislației fiscale, cu minim 60 de zile înaintea împlinirii de către copil a vârstei de 2, respective 3 ani.
Spre pildă, dacă doriți să vă întoarceți la locul de muncă atunci când copilul dvs. are vârsta de 6 luni, atunci sunteți îndreptățiți să vi se acorde stimulentul de inserșie până când copilul va împlini vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani. Dar, după cum am precizat mai sus, perioada se poate prelungi cu încă un an dacă faceți dovada îndeplinirii cerințelor legate de venitul impozabil.
Suma ce reprezintă stimulentul de inserție ce se plătește părintelui este în sumă de 650 lei, aceasta nu se cumulează cu indemnizația de creștere a copilului.
Părintele care dorește să se întoarcă la locul de muncă trebuie să înștiințeze angajatorul în scris cu 30 de zile înainte de data întoarcerii efective la locul de muncă. Fostului angajat nu îi poate fi restricționat dreptul de a reveni la muncă mai devreme. De asemenea, în perioada în care angajatul este îndreptățit la plata stimulentului de inserție, acesta nu poate să fie concediat; excepțiile o fac situațiile în care angajatorul este în procedura de faliment sau reorganizare judiciară. Nerespectarea acestor obligații decătre angajator se sancționează cu amendă contravențională în cuantum cuprins între 5.000 și 10.000 lei.
Ce acte sunt necesare pentru obținerea stimulentului?
Pe lângă cererea de acordare a stimulentului, aveți nevoie de acte de identitate ale ambilor părinți, certificate de căsătorie, certificate de naștere a copilului, dovada eliberată de la angajator privind reluarea activității și mențiuni cu privire la veniturile realizate.
Toate aceste documente de depun la Primăria unde părintele care formulează cererea de acordare a stimulentului își are domiciliul.
Ce se întâmplă în perioada stării de urgență cu stimulentul de inserție?
Atât prin Decretul Președintelui care impune starea de urgență, cât și prin O.U.G. 30/2020 s-a oferit posibilitatea celor ce au dreptul de a primi stimulent de inserție și care rămân fără slujbă din cauza epidemiei cu noul coronavirus să-l primească în continuare.
Astfel, acordarea stimulentului de inserție se efectuează fără întrerupere, pe o perioadă de 90 zile în cazul persoanelor care, începând cu data intrării în vigoare a ordonanței, se află în una sau mai multe dintre următoarele situații:
- se află în concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă;
- se află în concediu medical pentru pentru prevenirea îmbolnăvirilor (izolare impusă și carantină);
- se află în concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav;
- se află în concediu pentru supravegherea copiluluila suspendarea cursurilor școlare;
- atunci când angajatorul acestora întrerupe sau reduce temporar activitatea;
- li s-a suspendat ori le-a încetat raportul de muncă ori de serviciu, ca urmare a instituirii situației de urgență.
În cazul în care, după una dintre situațiile prevăzute mai sus, persoana îndreptățită realizează venituri supuse impozitului pe venit, atunci stimulentul de inserție se acordă, potrivit legii, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilitate.
Aveți nevoie de ajutor pentru acordarea stimulentului de inserție? Angajatorul dvs. nu dorește să vă întoarceți la locul de muncă? Avocații specializați de la SAUCA & PARTNERS să stau tot timpul la dispoziție cu cele mai bune sfaturi juridice.