Clientii ne intreaba daca se poate deschide insolventa atunci cand un partener de afaceri nu a achitat datoria la scadenta.
Nu se poate formula oricand insolventa, pentru orice fel de datorie, ci doar daca sunt indeplinite anumite conditii cerute de legea insolventei si doar daca societatea debitoare se afla in stare vadita de insolventa.
Pentru ca un creditor sa solicite deschiderea procedurii insolventei, trebuie sa aiba o creanta certa, lichida si ajunsa la scadenta, in valoare de 50.000 lei.
Conform art. 5 pct 72 din Legea nr. 85/2014: ” Valoarea-prag reprezintă cuantumul minim al creanţei, pentru a putea fi introdusă cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă. Valoarea-prag este de 50.000 lei atât pentru creditori, cât şi pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit în procedura de lichidare prevăzută de Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru creanţe de altă natură decât cele salariale, iar pentru salariaţi este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.”
Creanta trebuie sa nu fie contestata de catre debitor, respectiv trebuie sa fie acceptata la plata.
Potrivit art. 5 pct. 20 din Lege nr. 85/2014 ”creditor îndreptăţit să solicite deschiderea procedurii insolvenţei este creditorul a cărui creanţă asupra patrimoniului debitorului este certă, lichidă şi exigibilă de mai mult de 60 de zile. Prin creanţă certă, în sensul prezentei legi, se înţelege acea creanţă a cărei existenţă rezultă din însuşi actul de creanţă sau şi din alte acte, chiar neautentice, emanate de la debitor sau recunoscute de dânsul. Creditorii vor putea solicita deschiderea procedurii insolvenţei doar în cazul în care, după compensarea datoriilor reciproce, de orice natură, suma datorată acestora va depăşi suma prevăzută la pct. 72;”
Daca creanta este contestata se presupune ca nu are un caracter cert, ceea ce determina rezolvarea diferendului dintre parti pe calea unei actiuni de drept comun.
Potrivit art. 5 pct 29 din Legea insolventei : ”insolvenţa este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizează prin insuficienţa fondurilor băneşti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide şi exigibile şi care se prezumă atunci când debitorul, după 60 de zile de la scadenţă, nu a plătit datoria sa faţă de creditor; prezumţia este relativă;”
Debitorul poate formula contestatie la cererea de deschidere a procedurii insolventei in termen de 10 zile de la comunicarea acesteia.
Este important sa nu se piarda acest termen de 10 zile pentru exercitarea dreptului la aparare.
Debitorul poate sa dovedeasca ca nu este in stare de insolventa cu inscrisuri, prin care sa arate ca are lichiditati, are rulaje, are cifra de afaceri, plateste salariile, plateste taxele si impozitele.
Echipa noastra va sta la dispozitie cu avocati specalizati in insolventa care va pot acorda consultanta juridica necesara si va pot reprezenta la Tribunal.