Odată cu desfacerea căsătoriei, prin hotărârea de divorț instanța de judecată va stabili unde va fi locuința minorului și cu care dintre părinți acesta va locui.
Părinții se pot înțelege cu privire la stabilirea locuinței minorului. Prin urmare, părinții stabilesc de comun acord locuința minorului.
Ce se întâmplă în cazul în care părinții nu se pun de comun acord cu privire la locuința copilului minor ?
Răspunsul este că va interveni instanța de tutelă. Instanța de tutelă stabilește, odată cu pronunțarea divorțului locuința copilului minor.
Atunci când se pronunță asupra locuinței copilului minor, instanța de tutelă va ține cont întotdeauna de interesul superior al minorului.
Ce se întâmplă în cazul în care părinții se pun de comun acord cu privire la locuința copilului minor însă această măsură este contrară interesului superior al minorului?
Și în acest caz va interveni instanța de tutelă. Astfel, instanța de tutelă nu poate lua măsuri în ceea ce privește minorul dacă nu este în interesul superior al acestuia.
Astfel, chiar în dispozițiile prevederilor art. 400 din Codul Civil se prevede în mod clar:
- In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
Prin urmare, principiul interesului superior al copiluluireprezintă elementul principal în jurul căruia gravitează și în raport de care se subordonează toate hotărârile, măsurile și acțiunile referitoare la copil, astfel că, instanța de tutelă poate cenzura înțelegerile părinților referitoare la locuință atunci când acestea sunt contrare interesului superior al copilului.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la schimbarea locuinței minorului, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners, vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și oferi asistență și reprezentare în inițierea unui demers juridic pe rolul instanțelor judecătorești.