- Ce reprezintă și cine este îndreptățit să îl primească acest spor?
Conform definiției legale „sporul” reprezintă un element al salariului lunar, acordat ca procent la salariul de bază, salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare, în condiţiile legii, pentru fiecare categorie de personal.
Personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare care participă efectiv la aplicarea măsurilor de limitare a unor epidemii deosebit de grave şi altele asemenea stabilite de Ministerul Sănătăţii şi declarate prin ordin. Pe durata stării de alertă şi de urgenţă instituite, în condiţiile legii, pentru situaţia de risc epidemiologic determinată de răspândirea virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul României, precum şi pentru o perioadă de 60 de zile de la data încetării stării de alertă sau de urgenţă, pentru personalul de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din unităţile sanitare publice sau din structurile acestora, după caz, inclusiv pentru personalul de specialitate din structurile paraclinice medico-sanitare, implicat direct în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea şi tratamentul pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19.
- Care este cuantumul sporului?
Mărimea sporului este de la 75% până la 85% din salariul de bază, cu excepţia personalului de specialitate medico-sanitar şi auxiliar sanitar din serviciile de ambulanţă publice pentru care mărimea sporului este de 80%.
- Poate fi cumulat sporul covid-19 cu alte sporuri?
NU se poate acorda cumulat cu alte sporuri pentru condiţii de muncă deosebit de periculoase. În situaţia în care, pentru activitatea desfăşurată în cadrul programului normal de lucru, ar putea fi acordate sporuri pentru condiţii de muncă ce nu se pot cumula, personalul va beneficia de sporul al cărui cuantum este mai mare.
- Este nevoie de un document justificativ pentru acordarea acestui spor?
Conform art. 51 din H.G. 1035/2020, pentru acordarea sporului covid-19 nu se eliberează buletine de determinare sau, după caz, expertizare a locurilor de muncă.
Din informațiile lansate în spațiul public, aproximativ 50% din unitățile medicale destinate a trata pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2 , NU au acordat personalului medical și auxiliar sporul covid-19 până în acest moment.
Vă încadrați în personalul de specialitate medico-sanitar sau auxiliar și doriți să obțineți acest spor la care sunteți îndreptățit în mod legal?
Doriți să demarați o acțiune în justiție prin care să obligați unitatea sanitară să vă plătească acest spor?
Avocații specializați de la SAUCĂ & PARTNERS vă pot acorda asistență juridică și reprezenta într-un asemenea litigiu. Nu ezitați să îi contactați!