Semnătura electronică-modificări Codul Muncii publicate în Monitorul Oficial-
Într-un articol anterior am analizat un nou proiect legislativ care prevede că semnătura electronică calificată va putea fi utilizată de către angajator în cadrul încheierii contractului individual de muncă, a actelor adiționale și a documentelor aferente securității și sănătății în muncă, precum și importanța acestor modificări.
Aceste modificări intră în vigoare odată cu publicarea lor în Monitorul Oficial al României , din data de 6 mai 2021 prin Ordonanță de urgență nr. 36 din 5 mai 2021 privind utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, însoțite de marca temporală electronică sau marca temporală electronică calificată și sigiliul electronic calificat al angajatorului în domeniul relațiilor de muncă, și pentru modificarea și completarea unor acte normative, emisă de Guvernul României.
Acestea sunt noile reglementări în ceea ce privește semnătura electronică:
- Astfel, părțile unui contract individual de muncă pot opta să utilizeze la încheierea contractului sau actului adițional la contract, după caz, semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată.
- Angajatorul poate, de asemenea opta pentru utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului individual de muncă.
- Contractele individuale de muncă și actele adiționale încheiate prin utilizarea semnăturii electronice avansate sau semnăturii electronice calificate, precum și înscrisurile/ documentele din domeniul relațiilor de muncă se arhivează de către angajator cu și vor putea fi puse la dispoziția organelor de control competente, la solicitarea acestora.
- Forma scrisă a înscrisurilor cerute de prezenta lege se consideră îndeplinită și dacă înscrisul este întocmit în formă electronică și este semnat cu semnătură electronică avansată sau semnătură electronică calificată.
- În raporturile angajatorului cu instituțiile publice, la întocmirea înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă/securității și sănătății în muncă, angajatorul poate utiliza semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată.
- Angajatorul nu poate obliga persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul să utilizeze semnătura electronică avansată sau semnătura electronică calificată, i, la încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă, după caz.
- La încheierea contractului individual de muncă/actului adițional la contract sau a altor documente emise în executarea contractului individual de muncă, după caz, părțile trebuie să utilizeze același tip de semnătură, respectiv semnătura olografă sau semnătura electronică avansată sau calificată.
În cadrul echipei SAUCA&PARTNERS există un avocat specializat de dreptul muncii cu peste 14 ani experiență în acest domeniu, care vă poate îndruma în ceea ce privește toate actele de dreptul muncii.