Se poate modifica pensia de întreținere a minorului?
Pensia de întreținere în favoarea minorului este un drept al minorului și în același timp o obligație părintelui nerezident.
Potrivit prevederilor legale statuate la art. 531 din Codul Civil și anume:
“ Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei “.
Care sunt condițiile în care se poate modifica pensia de întreținere stabilită în sarcina minorului?
Condițiile în care se poate modifica pensia de întreținere stabilită în sarcina minorului trebuie să fie îndeplinite în mod cumulativ două condiții:
- Modificarea stării de nevoie a copilului;
- Modificarea mijloacelor celui care prestează întreținerea.
De ce sunt atât de importante prevederile legate de situația schimbării pensiei de întreținere?
Răspunsul este acela că în cadrul unui proces întotdeauna primează interesul superior al minorului și astfel că instanța de judecată va ține cont de acest lucru la momentul la care va soluționa procesul.
În privinţa primei condiţii, a modificării stării de nevoie a copilului, este de ordinul evidenţei faptul că nevoile unui copil, sunt în continuă creştere, proporţional cu înaintarea în vârstă, dezvoltarea lor fizică şi intelectuală reclamând importante cheltuieli, atât sub aspectul ţinutei vestimentare, al cărţilor şi obiectelor şcolare de care au nevoie, cât şi al activităţilor educaţionale specifice vârstei.
Raportat la cea de-a doua condiție și anume condiţia privind mijloacele celui care datorează întreţinerea, trebuie să fie incidentă în cauză condiţia intervenirii unei schimbări de natură a modifica suma iniţial stabilită cu titlu de pensie de întreţinere în favoarea minorului.
Potrivit art. 47 din Legea nr.272/2004 „copilul are dreptul de a beneficia de un nivel de trai care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială iar părinţilor sau, după caz reprezentanţilor legali, le revine responsabilitatea de a asigura cele mai bune condiţii de viaţă necesare creşterii şi dezvoltării copiilor; părinţii sunt obligaţi să le asigure copiilor locuinţă, precum şi condiţiile necesare pentru creştere, educare, învăţătură, pregătire profesională, precum şi un mediu de viaţă sănătos”.
Se admit astfel de cereri de chemare în judecată demarate pe rolul instanței de judecată?
Răspunsul este DA, astfel de cereri de chemare în judecată se admit întrucât instanța de judecată va pune pe primul loc interesul superior al minorului.
La fel cum contribuția la creșterea și educarea copilului sunt obligații ale mamei, acestea sunt în aceeași măsură și ale tatălui. Astfel, chiar dacă minorul locuiește cu unul dintre părinți, acest lucru nu semnifică faptul că celălalt părinte nerezident NU are nicio obligație cu privire la situația minorului și mai mult decât atât cu privire la pensia de întreținere.
Echipa noastră de avocați oferă servicii de consultanță juridică de dreptul familiei, cât și servicii de reprezentare a clientului în litigiile de dreptul familiei cu privire la situația privind desfacerea căsătoriei.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedurile de dreptul familiei, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare în inițierea unui demers juridic pe rolul instanțelor judecătorești.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro