Se modifică Legea nr. 31/1990 privind societățile comerciale
Recent, Parlamentul României a adoptat modificări esentiale în ceea ce privește Legea nr. 31/1990.
Modificările au fost incluse în Legea nr. 299/2024 și vor intra în vigoare începând de astazi data de 06 decembrie 2024.
Ce modificări vizează Legea nr. 299/2024?
- Se simplifică formalitățile administrative
- Se extinde utilizarea tehnologiilor digitale
- Se crește eficiența în adoptarea deciziilor
Mai precis, modificările vizează următoarele:
- Digitalizarea Adunărilor Generale
Astfel, se introduce opțiunea de organizare a Adunării Generale a Asociaților atât în sistem fizic, cât și în sistem virtual. Prin urmare, asociații vor participa la vot atât fizic, dar și prin mijloace electronice la distanță, ceea ce simplifică procesul birocratic de adoptare a deciziilor, dar și accelerează implementarea deciziilor adoptate.
Participarea la Adunările Generale prin mijloace de comunicare la distanță este posibilă dacă asociații convin în scris acest lucru, dacă actul constitutiv prevede acest lucru sau dacă asociații hotarasc cu majoritatea prevazuta de lege.
Mai mult decât atat, convocatorul Adunării Generale a Asociaților trebuie să conțină absolut toate informațiile necesare pentru participarea asociatilor care se va desfasura în mod virtual. Pe langa acest aspect, trebuie asigurata si desfasurarea conditiilor tehnice pentru permiterea exercitarii drepturilor în sistem virtual.
2. Semnătura electronica
Hotararile Adunarii generale a Asociaților se pot semna fie olograf fie cu semnatura electronica.
3. Se extind atributiile Consiliului de Administratie
4. Se elimină mențiunea privind beneficiarii reali din actul constitutiv
Eliminarea datelor de identificare a beneficiarilor reali din actele constitutive ale societăților este un motiv pentru protectia datelor cu caracter personal. Mai mult, se asigura si operativitatea inregistrarii modificarilor cu privire la beneficiarii reali.
Digitalizarea și simplificarea formalităților marchează o schimbare benefică în legislația actuală.
Astfel, aceste modificări trebuie actualizate și în cadrul procedurilor interne ale societăților pentru integrarea acestor reglementări întrucât trebuie asigurată securitatea și transparența participării electronice la adunările generale online.
Prin urmare, societățile trebuie sa actioneze cat mai rapid pentru implementarea schimbărilor necesare privind participarea la adunările generale prin mijloace electronice de comunicare la distanță.
În cadrul cabinetului de avocatură SAUCĂ&PARTNERS, veți găsi un avocat bun care vă poate oferi cele mai bune soluții juridice pe această ramură a dreptului societar.
Cauți cel mai bun avocat specializat în dreptul societar?
Echipa noastră de avocați specializati îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de drept societar, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro