In data de 7 iunie 2021 Înalta Curte a stabilit ca scrisorile de garanție emise de bănci sunt considerate titluri executorii numai dacă sunt emise în garantarea unor contracte de credit, nu și în alte scopuri sau pentru alte situatii.
„În interpretarea și aplicarea dispozițiilor art. 2279 și a art. 2321 din Codul civil, coroborate cu art. 120 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 99/2006, scrisoarea de garanție emisă de o instituție de credit constituie titlu executoriu numai dacă aceasta este emisă în garantarea unui contract de credit”, a decis ICCJ.
Momentan , decizia inca nu este publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit OUG nr. 99/2006, contractele de garanție reală sau personală încheiate de o instituție de credit constituie titluri executorii.
Scrisoarea de garanție își are reglementarea în Codul civil, în articolul 2.321, fiind instrumentul prin care emitentul (în cazul nostru, banca) se obligă, la cererea ordonatorului, să plătească o sumă de bani unui terț (beneficiar). Scrisoarea de garanție presupune însă un raport obligațional preexistent, potrivit legii civile. În articolul 2.321 nu se prevede însă că aceasta ar fi un titlu executoriu.
Aceasta precizare a Înaltei CURTI este importanta pentru soluționarea multe litigii si divergente intre părți.