Odată cu desfacerea căsătoriei, prin hotărârea de divorț instanța de judecată va stabili unde va fi locuința minorului și cu care dintre părinți acesta va locui.
Conform prevederilor art. 400 din Codul Civil:
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.
(3) In mod exceptional, si numai daca este in interesul superior al copilului, instanta poate stabili locuinta acestuia la bunici sau la alte rude ori persoane, cu consimtamantul acestora, ori la o institutie de ocrotire. Acestea exercita supravegherea copilului si indeplinesc toate actele obisnuite privind sanatatea, educatia si invatatura sa.
Având în vedere cele mai sus menționate, instanța de judecată are în vedere interesul superior al minorului atunci când pronunță o decizie, respectiv atunci cand stabileste cu care din parinti urmează
sa locuiasca acesta.
Locuinta minorului nu poate fi schimbata fara acordul ambilor parinti, daca acest fapt afecteaza exercitiul autoritatii sau a altor drepturi parintesti.
Dacă părinții nu se înțeleg cu privire la locuința minorului, instanța de judecată este cea care va decide dacă acea schimbare este în interesul superior al acestuia.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la schimbarea locuinței minorului, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners, vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și oferi asistență și reprezentare în inițierea unui demers juridic pe rolul instanțelor judecătorești.