Reîncadrarea diurnelor de către ANAF – posibile viitoare modificări
În momentul actual, în Parlament se află un nou proiect de lege care vizează instituirea unui mecanism suplimentar suplimentar în activitatea de control a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), cu scopul de a împiedica reîncadrarea abuzivă a diurnelor netaxabile în venituri salariale taxabile, întrucât aceasta problemă este prezentă din anul 2015, când s-a acordat o amnistie fiscală prin care practica anterioară a inspectorilor Fiscului a fost anulată prin lege.
Astfel, această reîncadrare se va putea realiza doar dacă se obține o aprobare de catre ANAF din partea inspectoratelor teritoriale de muncă (ITM-uri).
În proiect se prevede faptul că: „Reîncadrarea fiscală a sumelor acordate sub forma indemnizației de delegare, indemnizației de detașare, inclusiv indemnizației specifice detașării transnaționale, primite de salariați, poate fi realizată de organele fiscale (…) numai în baza constatărilor realizate de organele competente ale Inspecției Muncii, prin care, potrivit legislației în materie, natura acestora este stabilită ca venit din salarii sau asimilat salariilor”.
Reîncadrarea se va realiza doar după ce ITM-ul va analiza situația și va stabili dacă e vorba de diurne sau de venituri salariale mascate ca diurne. Prin proiect se vor modifica regulilor din Codul fiscal, referitoare la diurnă, prin aceasta înțelegând indemnizația de delegare, indemnizația de detașare și indemnizația de detașare transnațională.
Inspecția Muncii, prin ITM-uri, va fi obligată să confirme natura veniturilor acordate sub forma respectivelor indemnizații la cererea autorităților și instituțiilor publice sau din oficiu, în urma controalelor proprii la angajatori: „Astfel, nu mai există posbilitatea organului fiscal de a aprecia că sumele primite cu titlu de indemnizații de delegare/detașare, inclusiv indemnizația specifică detașării transnaționale, reprezintă prestații suplimentare și de a le reîncadra ca elemente constitutive ale salariului, integral impozabile, fără constatarea organelor competente ale Inspecției Muncii privind natura acestor venituri din perspectiva legislației în materie”.
In cadrul echipei SAUCA&PARTNERS, exista un avocat specializat în domeniul fiscal cu peste 15 ani experiență, care vă poate îndruma și ajuta în orice problemă ivită în acest sens.