Reguli importante de respectat la partajul după divortul sotilor
Dupa ce se desface căsătoria partilor, indiferent de cat a durat aceasta, va veni un moment la care se produce partajul bunurilor comune care au fost detinute de către cei doi. Se prezumă, până la proba contrară, faptul că bunurile sunt bunuri comune ale soților.
- Prima regulă care este de fapt și regula generală este aceea a faptului că fiecare dintre soți deține o cotă procentuală de 50% -50% din totalul de bunuri comune. Bunurile comune ale soților sunt toate bunurile dobândite de la începutul căsătoriei și până la momentul la care se
- Ce-a de a doua regulă este cea a bunurilor care pot face obiectul partajului după divorțul partilor. Unele bunuri desi sunt primite in timpul casatoriei se considera ca acestea sunt bunuri proprii. Astfel, Codul Civil prevede care din bunuri sunt bunuri proprii și nu intra in masa partajabila.
Potrivit art. 340 din Codul Civil, sunt bunuri proprii ale fiecăruia dintre soti:
- Bunurile dobândite prin moșternire legală, legat sau donații dacă ele nu sunt prevăzute expres de către dispunător ca fiind comune;
- Bunurile de uz personal;
- Bunurile necesare exercitării profesiei unuia dintre soți;
- Drepturi patrimoniale de proprietate intelectuală;
- Bunuri dobândite cu titlu de premiu/recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii și alte asemenea bunuri;
- Indemnizația de asigurare și despăgubirile pentru orice prejudiciu material/moral adus unuia dintre soți;
- Bunuri, sume de bani, valori care înlocuiesc un bun;
- Fructele bunurilor proprii.
- Cea de a treia regulă este cea privind înțelegerea dintre părți, astfel încât să fie partajate bunurile care aparțin fiecăruia dintre soti, dar și care pot fi negociate cu celălalt soț. Dacă nu există înțelegere între soti, va urma un proces îndelungat și foarte costisitor. Foarte important de precizat este faptul că partajul se face doar intre soti si nu intre rude sau copii. Acestia din urmă, respectiv rudele sau copii nu pot avea nicio pretentie.
- Cea de a patra regulă este cea privind ivirea unor situații posibile în cursul procesului de partajare a bunurilor. Astfel, există situația în care doar unul dintre soți a adus banii în casă iar celălalt soț nu a avut o contribuție majoritară sau poate a avut un salariu mai mic sau poate că nu a dorit să contribuie la achizitia bunurilor comune. Așa cum am detaliat anterior, dacă există dovezi solide cu privire la cota de participare a sotilor la dobandirea bunurilor comune atunci cel care dovedeste ca participarea sa a fost mai mare poate obtine mai mult.
- Cea de a cincea regulă este cea legată de situația ratelor la creditele pe care sotii le-au contractat impreună. În acest caz, problema majoră se pune atunci când easte vorba despre un credit ipotecar imobiliar. Astfel, dacă ambii soți sunt codebitori, contractând creditul împreună în timpul căsătoriei, există posibilitatea ca banca să accepte ca soțul căruia i s-a atribuit bunul în proprietate să rămână unicul debitor, dar numai în situația în care veniturile acestuia se dovedesc a fi suficiente pentru preluarea întregului credit. În această situație, banca va face o nouă aplicație de credit şi se va semna un act adițional la contractul de credit, prin care soțul proprietar să rămână unicul debitor. Există, de asemenea, posibilitatea ca, în cazul în care soțul proprietar nu are venituri suficiente, să aducă un alt codebitor în vederea înlocuirii celuilalt soț în contractul de credit. Evident, noul codebitor va trebui să întrunească toate condițiile solicitate de bancă pentru acordarea creditului respectiv. Şi în acest caz, banca va face o nouă aplicație de credit, iar în situația în care noul codebitor va îndeplini toate condițiile băncii, se va semna un act adițional la contractul de credit, prin care soțul neproprietar va fi înlocuit cu noul codebitor.
- Cea de a șasea regulă este cea legată de momentul la care se poate introduce cererea de partaj. Astfel, cererea de partaj se poate introduce impreuna cu cererea de divort sau dupa pronuntarea divortului oricand se doreste dupa cererea de divort.
Important de precizat este faptul că, bunurile obținute înaintea căsătoriei NU se împart.
Partajul este reglementat prin Codul civil , iar procedura partajului este prevăzută în Codul de procedură civilă.
În cadrul echipei SAUCA&PARTNERS există un avocat specializat care vă poate îndruma în tot ce presupune procedura unui partaj.
Cauți cel mai bun avocat pentru procedura de partaj?
Echipa noastră de avocați specializati îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun din cadrul casei de avocatura Sauca&Partners.
Pentru asistență de specialitate, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro