Amendă aplicată de Consiliul Concurenței-situație financiară deosebită.
Regimul sancţionator contravenţional aplicabil în domeniul concurenţei comportă anumite trăsături specifice, cum ar fi amenzile prevăzute în cuantumuri foarte ridicate, aplicabilitatea limitată a dreptului comun în materie contravenţională spre deosebire de aplicabilitatea normelor comunitare şi a jurisprudenţei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, precum şi o individualizare a sancţiunii distinctă de cea a altor contravenţii[1].
În ceea ce priveşte încălcarea normelor de concurenţă, domeniu reglementat de Legea nr. 21/1996, Curtea observă că principala sancţiune este amenda. Obiectivul amenzilor impuse în cazul încălcării normelor de concurenţă îi reprezintă descurajarea prin sancţionarea întreprinderilor respective (descurajare cu caracter specific) şi descurajarea altor întreprinderi de la adoptarea sau continuarea unui comportament care încalcă normele de concurenţă (descurajare cu caracter general).
În cadrul mecanismului de combatere a practicilor anticoncurenţiale, dispoziţiile de lege criticate stabilesc două praguri marginale în scopul calculării valorii efective a amenzii – un minimum de 0,5% şi un maximum de 10% din cifra de afaceri totală realizată în anul financiar anterior sancţionării.
Stabilirea „cifrei de afaceri totală” ca şi criteriu de raportare în cadrul individualizării sancţiunii, chiar dacă determină în final cuantumuri mari ale amenzii, nu poate determina neconstituţionalitatea textului de lege criticat, cu atât mai mult cu cât individualizarea amenzii se face în funcţie de gravitatea faptei săvârşite.
Î.C.C.J. arată de asemenea judicios intimatul că, în măsura in care A s-ar fi confruntat cu veritabile dificultăţi financiare, astfel de aspecte sunt circumscrise unui factor specific de adaptare a cuantumului amenzii reglementat in Instrucţiunile de individualizare a sancţiunilor ca „Posibilitate de a plăti amenda”.
Astfel, în cazul in care o intreprindere apreciază că va fi în imposibilitate să plătească amenda fără să i se pericliteze existența, poate adresa Consiliului Concurenței o cerere de reducere a amenzii, pe care Consiliul Concurentei o analizează în conformitate cu prevederile cap. VI din Instrucţiuni.
Avocații specializați în dreptul concurenței de la SAUCĂ & PARTNERS gestionează în portofoliul lor o serie de litigii legate de dreptul concurenței, reprezentând cu succes clienții atât în fața instanțelor de judecată, cât și în fața Consiliului Concurenței.
[1] Decizia Î.C.C.J. 6513 din 2.12.2020