Conform art. 1095 din Codul de procedura civila, in Romania sunt recunoscute de plin drept numai hotararile straine referitoare la statutul personal sau civil al cetateanului statului unde au fost pronuntate.
Ce se intelege prin hotarari straine?
Conform dispozitiilor legii, prin hotarari straine se intelege: hotararile judecatoresti pronuntate de instantele competente din alte state precum si actele notariale sau actele de jurisdictie contencioasa sau necontencioasa ale oricaror autoritati competente dintr-un stat nemembru al Uniunii Europene.
Hotararile referitoare la alte procese beneficieaza de puterea lucrului judecat in Romania daca:
- hotararea a carei recunoastere si executare se solicita este definitiva, potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
- instanta care a pronuntat-o a avut competenta sa judece procesul, fara a fi intemeiata exclusiv pe prezenta paratului ori a unor bunuri ale sale fara legatura directa cu litigiul in statul de sediu al respectivei jurisdictii;
- exista reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.
Cum procedează instanța din Romania?
Instanta romana nu examineaza in fond hotararea straina si nici nu o modifica.
Instanta romana doar dispune recunoasterea acesteia pe teritoriul Romaniei.
Ce instanta din Romania este competenta pentru a solutiona astfel de cereri?
Cererea de recunoastere este rezolvata de tribunalul judetean in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul cel care a refuzat recunoasterea hotararii straine.
Un avocat specializat din cadrul echipei SAUCĂ&PARTNERS va poate ajuta si oferi cele mai bune sfaturi cu privire la astfel de hotarari si de asemenea va poate acorda asistenta si reprezentare juridica in astfel de cazuri.