In situatia in care o societate nu achita la scadenta obligatiile fiscale, indiferent de natura acestora, organul fiscal poate emite o decizie de atragere a raspunderii solidare a administratorului, a asociatului sau a ltui organ de conducere in temeiul art. 25 din Codul de procedura fiscala.
Organul fiscal emite astfel de decizie de atragere a raspunderii solidare a administratorului ( act administrativ fiscal) indiferenta ca societatea este declarata in stare de insolvabilitate sau este emisa o decizie de impunere contra sa.
Organul fiscal emite o astfel decizie de atragere a raspunderii solidare a administratorului si in cazul in care nu se respecta esalonarea la plata .
Decizia de atragere are caracter executoriu ceea ce inseamna ca organul fiscal poate proceda imediat la executarea silita si vizeaza strict bunurile personale ale administratorului societatii, la scadenta sa.
Cel mai folosit caz de atragere a raspunderii administratorului este cel descris la art. 25 alin. (2) lit. d) din Codul de Procedura Fiscala conform caruia pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil raspund solidar cu acesta administratorii care, cu rea-credinta, au determinat nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale.
Insa, pentru ca administratorul sa raspunda pentru insolvabilitatea societatii trebuie indeplinite urmatoarele conditii cumulative:
– obligatiile fiscale sa nu fie declararate la timp si/sau obligatiile fiscale sa nu fie achitate la scadenta;
– sa exista rea-credinta din partea administratorului;
– prin nedeclararea si/sau neachitarea la scadenta a obligatiilor fiscale s-a provocat insolvabilitatea debitoarei/societatii.
In practica instantelor de judecata, simpla neachitare la scadenta a obligatiilor fiscale nu atrage automat atragerea raspunderii administratorului.
Echipa noastra de avocati specializati in drept fiscal si administrativ are experienta in astfel de litigii, unde , de cele mai multe ori, am obtinut anularea Deciziei de atragere a raspunderii administratorului intrucat nu exista rea-credinta , iar reaua-credinta NU se prezuma, trebuie sa fie dovedita de catre organul fiscal.
Cum putem contesta decizia de atragere a raspunderii solidare a administratorului ?
Impotriva Deciziei de atragere a raspunderii solidare se poate depune Contestatie fiscala prealabila la organul fiscal emitent in termen de 45 de zile de la data comunicarii.
Contestatia se depune la organul emitent si nu suspenda executarea Deciziei de atragere a raspunderii.
Acest lucru inseamna ca , desi s-a formulat contestatia, organul fiscal poate executa silit administratorul.
Introducerea contestatiei pe cale administrativa nu suspenda executarea Deciziei de atragere a raspunderii solidare.
Cu toate acestea, se poate cere suspendarea executarii actului administrativ fiscal, in temeiul art. 14 din Legea nr. 554/2004 a Contenciosului Administrativ. In aceste conditii, instanta competenta poate suspenda executarea, daca se depune o cautiune conform legii.
Simpla depunere a actiunii de suspendare a executarii Deciziei de atragere a raspunderii solidare a administratorului nu inseamna si admiterea automata a actiunii.
Administratorul trebuie sa dovedeasca paguba efectiva ce o sufera ca urmare a inceperii executarii silite.
Organul fiscal poate admite contestatia, in tot sau in parte ori o poate respinge. De cele mai multe ori, organul fiscal respinge astfel de contestatii fiscale prealabila, urmand ca anularea acesteia sa se poata decide de catre instanta de contencios administrativ.
Dupa ce se primeste raspunsul la contestatia prealabila, sau dupa ce expira termenul de solutionare a contestatiei, administratorul se poate adresa instantei de judecata pentru anularea deciziei de atragere a raspunderii administratorului.
In functie de valoarea debitului inscris , actiunea se depune la Tribunal sau la Curtea de Apel.
Cauți cel mai bun avocat pe litigii fiscale ?
Echipa noastră de avocați specializați în drept fiscal îți stă la dispoziție!
Suna un avocat bun de drept fiscal si administrativ