Potrivit art. 254 alin.1 C.Muncii, salariaţii răspund patrimonial, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina şi în legătură cu munca lor. Astfel, legea impune condiţia ca fapta ilicită a salariatului să fie săvârşită în legătură cu munca sa.
Răspunderea patrimonială este una reparatorie, salariatul care a produs o pagubă angajatorului fiind obligat să acopere acel prejudiciu, reîntregind patrimoniul afectat.
Producerea unei pagube în patrimoniul angajatorului de către un salariat al său este de esența răspunderii patrimoniale.
Inexistența prejudiciului sau imposibilitatea dovedirii lui conduce la exonerarea de răspundere a celui în cauză.
Prejudiciul trebuie să fie real, adică determinat pe baza unor analize economice concrete, salariatul nefiind ţinut să răspundă pentru valori pierdute din patrimoniul angajatorului din alte cauze, şi cert, atât în ceea ce priveşte existenţa, cât şi evaluarea sa.
Evaluarea pagubei, întinderea despăgubirii, trebuie să se stabilească pe baza unor date economice concrete iar dovada certitudinii prejudiciului cade în sarcina angajatorului, fiind necesar ca din probele administrate să rezulte în mod neîndoielnic cuantumul pagubei.
In practica instantelor de judecata am intalnit situatii in care instanta a constatat valabilitatea unui acord de recunoastere a pagubei si a vinovatiei chiar daca valoarea pagubei depasea 5 salarii minime brute pe economie, considerandu-se ca acordul este legea partilor, reprezentand vointa deplina si neviciata a salariatului.
In alt caz, instanta a considerat ca:
”acordul de recunoaştere invocat de către societatea intimată în susţinerea existenţei şi recuperării prejudiciului, este încheiat cu încălcarea dispoziţiilor art. 254 alin-.4 Codul muncii care stabileste ca Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul părţilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decât echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.,, Aliniatul 3 al art. 254 are următorul conţinut: ,, În situaţia în care angajatorul constată că salariatul său a provocat o pagubă din vina şi în legătură cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o notă de constatare şi evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, într-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicării.,,
Pe cale de concluzie, daca paguba depășește valoarea a 5 salarii minime brute pe economie, angajatorul poate recupera paguba produsa de salariat doar prin intermediul instantei de judecata.
Pentru corecta stabilire a răspunderii patrimoniale unui salariat , trebuie determinat în concret un prejudiciu cert, sigur ca realizare şi cuantificabil dincolo de orice dubiu.
Litigiile de dreptul muncii trebuie analizate de la caz la caz, iar documentele trebuie sa fie corect redactate .
Daca aveti de recuperat o paguba de la un salariat , va putem ajuta si putem redacta un acord de recunoastere a datoriei si de plata a acesteia, astfel incat sa evitati litigiile si cheltuielile de judecata .