Cu scopul de a combate efectele pandemiei cu coronavirus, un nou proiect de lege a fost adoptat de către Senat în cursul acestei săptămâni, urmând a fi trimis Președintelui României în următoarele zile.Acesta cuprinde un set de reguli de procedură speciale, după care vor funcționa intanțele de judecată pe perioada stării de alertă.
Regulile se vor aplica atât pentru cauzele civile, cât și pentru cauzele penale.
În ceea ce privește CAUZELE CIVILE, instanțele judecătorești vor stabili, cu acordul părților, ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de comunicare la distanță. Astfel, citația va cuprinde mențiunea că ședința de judecată se va desfășura online, precum și modalitatea tehnică de acces și de autentificare.
Instanța în a cărei circumscripție este situată localitatea în care se află părțile vor asigura echipamentele audiovideo necesare, numai în măsura în care acest lucru este posibil.
Persoana care asistă sau reprezintă partea va avea posibilitatea de a participa la ședința de judecată desfășurată la distanță chiar fără a fi prezent fizic lângă parte.
De asemenea, se mai stabilește faptul că, ținând cont de situația epidemiologică, termenele de judecată vor putea fi stabilite de la o zi la alta sau chiar în aceeași zi. Lista proceselor întocmită pentru fiecare ședință de judecată va cuprinde intervalele orare orientative pentru strigarea fiecărei cauze.
Comunicarea actelor de procedură se va face prin telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea actului și confirmarea primirii acestuia, inclusiv când e vorba de pronunțarea hotărârilor judecătorești. Cererile de chemare în judecată, căile de atac, precum și orice alte acte de procedură adresate instanței se vor putea transmite electronic.
În situația în care una dintre persoanele parte din proces se află în carantină sau izolare din cauza epidemiei de coronavirus (sau dacă e spitalizată), se va putea amâna judecarea cauzei respective, pe bază de cerere.
În ceea ce privește CAUZELE PENALE, persoanele private de libertate vor putea fi audiate prin videoconferință la locul de deținere, fără acordul acestora.
Celelalte persoane cercetate penal, dar care nu sunt private de libertate, vor putea fi audiate prin videoconferință, dar cu acordul acestora.
Diferența față de cauzele civile, audierea va trebui înregistrată.
Daca datorită cauzei pandemiei de coronavirus, un parchet nu va putea funcționa, atunci cauza respectivă va putea fi trimisă la un alt parchet egal în grad. În mod similar, același lucru se va întâmpla dacă o instanță de judecată nu-și va putea continua activitatea se va desemna o altă instanță de același grad care să soluționeze cauza.
Măsurile vor urma să se aplice pe durata stării de alertă, dar și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acesteia.
Important de menționat este faptul că acest proiect de lege NU se aplică momentan !