Când se stabilește programul de vizita al copiilor de către instanța de judecata ?
- Când părinții divorțează la notar , dar nu se înțeleg in ceea ce priveşte programul stabilit la notar sau nu au stabilit program de vizita al copiilor la notar
- Când părinții divorțează in fata instanței de judecata , iar instanța se pronunță ca un capăt accesoriu divorțului la programul de vizitare al copiilor de către parintele la care nu va avea locuința
- Când părinții nu sunt căsătoriți, locuiesc separat si nu se înțeleg cu privire la programul de vizitare al copiilor
- Când părinții au divorțat , dar au uitat sa ceara programul de vizita sau au considerat ca se înțeleg cu privire la programul de vizita si in realitate nu exista înțelegere.
Considerăm ca stabilirea unui program de vizită care să respecte o relație reală și efectivă între minori SI parintele nestatornic este necesară pentru a nu afecta procesul de dezvoltare și maturizare al minorilor respect ce presupune recunoașterea imaginii paterne/ materne și respectiv de siguranță și autoritate conferite de prezența tatălui în viața copiilor raportat la vârstă și la faptul că acesta trebuie să petreacă timp și împreună cu tatăl lor.
Părțile trebuie sa solicite instanței de judecata stabilirea unui program de vizita real, ușor de pus in practica si care sa poată sa fie respectat.
(weekend, in timpul unei săptămâni, vacanta de Crăciun, Revelion, Vacanta de Paste, vacanta de vara).
Daca acest program nu se solicita prin cererea de chemare in judecata, prin cererea reconvențională , nu se poate acorda de către instanța de judecata.
Din acest motiv, este bine sa luați legătura cu un avocat de dreptul familiei, cu experiență , care va poate sfătui ce este poate bine.