Procesul de divorț. Tipuri de desfacere a căsătoriei
Foarte mulți clienți sună și pun tot felul de întrebări cu privire la procesul de divorț. Aceștia întreabă cât durează acest proces, care este procedura, cum pot acționba în așa fel încât minorii să nu aibă de suferit, etc.
Procedura de divorț în cadrul dreptului familiei este o procedură simplă în teorie, însă în practică aceasta este foarte complexă.
De ce sa alegi un avocat specializat pe divorț?
Un avocat specializat din cadrul casei noastre de avocatură vă poate ajuta cu privire la toate etapele privind procesul de divorț, dar și cu privire la asistență și reprezentare în fața instanței de judecată cu privire la procesul de divorț.
În procedura de dreptul familiei există trei proceduri de desfacere a căsătoriei și anume:
- Procedura de desfacere a căsătoriei pe cale administrativă
- Procedura de desacere a căsătoriei pe cale amiabilă
- Procedura de desfacere a căsătoriei pe cale judiciară
Un avocat specializat din cadrul cabinetului de avocatură avem avocați specializați care se ocupă de ramura de dreptul familei și vă pot oferi sfaturi prețioase cu privire la procesul de divorț.
Desfacerea casatoriei prin divort este un mijloc juridic prin care se pune capat existentei casatoriei pe cale judecatoreasca, notarială sau administrativă.
Atunci când soții decid să facă acest lucru, intentează o cerere de desfacere a căsătoriei. Conform Codului Civil termenul pentru finalizarea divortului depinde de modul realizarii acestuia.
Astfel, divorțul se poate realiza în următoarele moduri:
- Divortul la notar;
- Divortul in fata ofiterului starii civile;
- Divortul pe cale judecatoreasca.
Divorțul la notar durează aproximativ 30 zile, însă este obligatorie prezentarea părților la notar. Precizez faptul că prezența la notar se va face de 2 ori.
Divorțul în fața ofițerului de stare civilă se face doar în cazul în care nu există copii minori. La fel ca și în cazul divorțului pe cale notarială durează aproximativ 30 zile.
Divorțul pe cale judecătorească diferă în funcție de tipul de divort. Astfel, dacă părțile divortează de comun acord, în mod evident, durata procedurilor va fi semnificativ mai redusă decât dacă părțile solicită desfacerea căsătoriei ca urmare a culpei uneia dintre ele.
În cele ce urmează vom relua pe rând modurile de realizare a divorțului.
- Divorțul notarial
Cu privire la divorțul notarial, pentru solicitarea unui astfel de tip de divorț trebuie să avem în vedere în primul rând unde pot divorța soții. Mai exact, cererea de divorț se va face la notarul public în circumscripția căreia s-a realizat căsătoria sau în circumscripția căreiua se află ultimul domiciliu comun al soților.
Soții se vor prezenta în fața notarului public personal. Aceștia pot fi reprezentați în cazul în care unul dintre ei nu se poate prezenta. Reprezentarea se poate face doar în baza unei împuterniciri speciale care trebuie autentificată.
Cererea de divorț se va redacta în scris de către soți. Notarul explică în concret ce trebuie completat.
Documentele care sunt necesare în cazul divorțului pe cale notarială sunt:
- Cărțile de identitate ale soților
- Certificatele de naștere ale copiilor minori, dacă există
- Certificatul de căsătorie
- Orice alte documente care se vor cere în funcție de fiecare caz aparte
Toate aceste documente menționate mai sus trebuie să fie aduse în fața notarului în original pentru conformitatea cu originalul. Mai mult, certificatul de căsătorie va rămâne în original la notarul public până când se va elibera certificatul de divorț.
În cazul existenței copiilor minori, pe lângă documentul privind cererea de desfacere a căsătoriei părților soții vor completa și o declarație cu privire la capetele accesorii cererii de divorț, cum ar fi: numele purtat după desfacerea căsătoriei de către unul dintre soți, aspecte legate de exercitarea autorității părintești, stabilirea locuinței copilului minor la unul dintre părinți, stabilirea cunatumului pensiei de întreținere în sarcina acelui părinte nerezident, etc.
După ce soții înregistrează cererea de desfacere a căsătoriei, se va acorda un termen de 30 zile pentru ca aceștia să reflecte asupra deciziei. Există situații în care soții se mai răzgândesc și de aceea există acest termen de 30 zile. După ce trec cele 30 zile, soții se prezintă în fața notarului public și abia acum se încheie căsătoria și se va elibera certificatul de divorț.
De ce este bine sa fi asistat si reprezentat de un avocat chiar la divortul pe care notarială?
Raspunsul este simplu, un avocat iti va preciza si iti va aduce la cunostinta anterior semnarii divortului tot ce ar trebui sa fie stipulat in cadrul cererii de desfacere a casatoriei.
Avocatul te va ajuta sa stabilesti in concret programul de vizita, programul de comunicare intre parti cu privire la minori pentru ca ulterior sa nu apara probeleme din acest punct de vedere. Atunci cand sotii decid de comun acord sa se desparta, merg impreuna la un birou notarial pentru a face demersurile necesare. Insa, nu isi stabilesc in mod concret si detaliat programul de vizita pe larg, precum si orice alte aspecte care privesc minorii.
Se mai pot aduce modificari cu privire la divortul pe cale notariala cu privire la minori?
Raspunsul este DA, se pot aduce modificari cu privire la programul de vizita spre exemplu. Acest modificari se fac ulterior, pe calea instantei de judecata.
- Divorțul în fața ofițerului de stare civilă
Anterior, foarte important de precizat este că acest tip de divorț se poate face doar în cazul în care nu există copii minori, născuti din căsătorie sau adoptați.
Cu privire la divorțul în fața ofițerului de stare civilă, vom avea în vedere și de această dată competența pentru desfacerea căsătoriei. La fel ca și în cazul divorțului pe cale notarială, cererea de divorț se va face la în fața ofițerului de stare civilă de la primăria în circumscripția căreia s-a realizat căsătoria sau în circumscripția căreia se află ultimul domiciliu comun al soților.
Dacă soții vor recurge la acest tip de divorț, aceștia vor scrie o cerere unde vor declara pe propria răspundere că aceștia sunt de acord cu cererea de desfacere a căsătoriei, că nu au copii minori, că niciunul nu este pus sub interdicție, precum și că niciunul dintre ei nu a mai solicitat anterior altor autorități desfacerea căsătoriei.
La fel ca în cazul divorțului pe cale notarială, se acordă soților un termen de 30 zile care se vor calcula la data depunerii cererii de divorț pentru ca aceștia să reflecteze asupra cererii. În cazul în care după cele 30 zile, soții doresc în continuare să divorțeze vor da o declarație în fața ofițerului de stare civilă, iar acesta le va elibera certificatul de divorț în termen de câteva zile.
- Divorțul pe cale judecătorească
Atunci când soții apelează la instanța de judecată pentru desfacerea căsătoriei, există și aici mai multe posibilități și anume:
- Procedura divorțului de comun acord
- Procedura divortului din culpa comună a soților
- Procedura divortului din culpa exclusiva a unuia dintre soți
Divortul prin acordul sotilor, respective divorțul prin acord comun poate fi pronuntat de catre instanta judecatoreasaca indiferent de durata casatoriei si indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie.
În cazul existentei acordului sotilor, instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei.
NU este necesara dovedirea unor motive de divort si nu trebuie audiati martori, astfel că judecata se va termina la primul termen.
Acesta modalitate de divort este cea mai simpla, divortul pronuntandu-se chiar de la primul termen de judecata, asa cum am precizat anterior. Si daca va aflati in strainatate se poate desfasura un divort prin acord. Tot ce trebuie sa faceti este sa imputerniciti avocatul care sa va reprezinte. Avocatul specializat din cadrul cabinetului de avocatură vă poate oferi consultanță juridică cu privire la cererea de desfacere a căsătoriei.
În cazul divortului din culpa soților este necesară administrarea probatoriului aspect care, în mod evident, va duce la lungirea procedurilor.
Un divort la instanță, prin acord, durează în medie 3-4 luni. În caz de divorț din culpa părților poate dura aproximativ 1 an în funcție de complexitatea probatoriului. Astfel, când vorbim despre culpa părților avem în vedere atât culpa comună a soților cât și culpa unuia dintre soți.
Unde se va depune cererea de divorț?
Cererea de divort este de competenta judecatoriei in circumscriptia careia se află cea din urma locuință comuna a soților. Daca soții nu au avut locuința comună sau dacă niciunul dintre soți nu mai locuiește în circumscripția judecatoriei în care se afla cea din urma locuință comuna, judecătoria competenta este aceea in circumscripția căreia iși are locuința paratul, iar cand pârâtul nu are locuința în țară si instanțele române sunt competente internațional, este competenta judecătoria în circumscripția căreia își are locuința reclamantul.
Dacă nici reclamantul și nici pârâtul nu au locuința în țară, părțile pot conveni să introducă cererea de divorț la orice judecătorie din Romania. În lipsa unui asemenea acord, cererea de divorț este de competența Judecatoriei Sectorului 5 al municipiului București.
Este obligatorie reprezentarea de catre avocat in fata instantei de judecata cu privire la procesele de divort?
Raspunsul este NU, puteti sta singur in justitie fara a fi obligatoriu de a fi reprezentat. Insa foarte important de precizat este faptul ca atunci cand sunteti reprezentat de avocat, daca sunteti reclamant in proces prezenta dumneavoastra este obligatorie cu excepția cazului când întocmiți o procură specială notarială pentru reprezentarea de către avocat.
Un avocat specializat care se ocupă de ramura dreptului familiei din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate oferi consultanță juridică pentru a vă apăra interesele.
Care sunt capetele accesorii cererii de desfacere a căsătoriei?
Pe lângă capătul de cerere privind desfacerea căsătoriei părților mai există și alte capete de cerere accesorii și anume:
- Stabilirea exericitării autorității părintești cu privire la copilul minor
Regula este ca autoritatea părintească se exercită de către părinți în mod egal și împreună. Însă, în unele cazuri se poate exercita autoritatea parinteasca doar de unul din parinti, în mod exclusiv. Trebuie să țineți cont de faptul că aceste cazuri sunt mai rar întâlnite, având în vedere fiecare caz în parte.
- Stabilirea locuinței copilului minor după desfacerea căsătoriei părților
Părțile se pun de comun acord cu privire la locuința minorului, însă atunci când nu există înțelegere instanța de judecată va decide stabilirea locuinței minorului. În cazul în care decide instanța de judecată, se va ține cont de interesul superior al minorului, de vârsta acestuia, precum și de alte criterii care diferă la fiecare caz în parte.
- Stabilirea pensiei de întreținere în sarcina părintelui nerezident
Instanța, prin hotărârea de divorț stabilește contribuția fiecărui părinte la cheltuielile de creștere, educare, învățătură, și pregătirea profesională a copiilor. Pensia de întreținere se calculează de la data introducerii cererii de chemare în judecată sau se poate calcula si de la data pronunțării hotărârii.
Pensia de întreținere este de până la o pătrime din venitul lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii. Dacă părintele în cauză mai datorează întreținere legală și altor persoane cuantumul cumulat al tuturor nu poate depăși jumătate din venitul lunar net.
- Stabilirea programului detaliat de vizită a minorului pentru părintele nerezident
Prezența ambilor părinți în viața copiilor lor minori este absolut necesară, indiferent de natura relațiilor dintre părinți, obligația acestora fiind ca, mai presus de divergențele dintre ei, să țină cont de interesul superior al minorilor. În acest sens, ambii părinți trebuie să manifeste o disponibilitate maximă şi o cooperare deplină în creşterea şi dezvoltarea minorei, de aşa manieră încât copilul să se bucure de prezența, afecțiunea, de grija şi de ocrotirea ambilor părinți.
- Suplinirea acordului celuilalt părinte pentru a călători cu minorul în străinătate și pentru a obține pașaport pentru minor pe perioada maximă de 3 ani
Astfel, suplinirea consimțământului părintelui pentru a călători cu minorul în străinătate și pentru a obține pașaport pentru minor este în concordanță cu interesul superior al minorului .
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.