Procedura divortului la notar
Potrivit prevederilor legislative, dacă soții doresc sa divorteze acestia au mai multe variante si astfel pot alege una dintre acestea:
- Procedura divortului pe cale administrativa
- Procedura divortului pe cale amiabila, respectiv pe cale notariala
- Procedura divortului pe cale judiciara, respectiv prin initierea unui proces pe rolul instantei de judecata
Procedura divortului la notar este cea mai simpla si rapida procedura pentru desfacerea căsătoriei?
Raspunsul la aceasta intrebare este DA. Sotii apeleaza la aceasta procedura pentru ca este mult mai rapida dar si mai simplă. Insa, procedura divortului pe cale administrativa este mai simpla doar ca in cazul acesteia nu este posibila atunci cand avem copii minori.
Procedura divortului pe cale notariala se efectueaza prin depunerea unei cereri la acel notar care isi desfasoara activitatea pe raza teritoriala unde s-a incheiat casatoria sau unde se afla ultimul domiciliu comun al partilor.
Ultimul domiciliu comun al partilor semnifica cel de pe cartea de identitate?
Raspunsul este NU. Domiciliul comun al partilor este acela unde partile au locuit in fapt. Astfel, chiar daca dumneavoastra aveti adresa in cartea de identitate in Resita, insa partile au locuit in fapt in Mun. Timisoara atunci veti putea depune cererea la un notar public din Timisoara.
Cererea de divort se depune doar personal?
Raspunsul este NU. Cererea de divort se depune de catre ambii soti personal sau in cazul in care unul dintre acestia nu poate fi prezent se depune de catre un imputernicit prin intermediul unei procuri speciale autentificate. Astfel, chiar daca avocatul va reprezinta in fata notarului public, este necesar a se intocmi o procura notariala autentificata.
Este recomandat sa apelez la serviciile unui avocat chiar si atunci cand doresc sa divortez in fata notarului public?
Un avocat specializat pe ramura dreptului familiei, tot timpul iti va recomanda sa apelezi la serviciile unui avocat chiar si in cazul in care divortul se face la notar. De ce acest lucru? Raspunsul este ca un notar public va stipula aspecte generale in cadrul cererii si nu va mentiona aspecte esentiale si specifice.
- Ce face de fapt un avocat in cazul in care apelezi la acesta pentru a te putea asista la semnarea divortului pe cale notariala?
Avocatul tau te va consilia cu privire la toate capetele de cerere accesorii divortului, mai ales cel in ceea ce priveste minorii. Este posibil ca in cadrul cererii de divort sa aveti stipulat la programul de vizita doar un aspect general cum ar fi: „ parintele nerezident are dreptul la legaturi personale cu minorul doar la disponibilitatea parintelui rezident” ceea ce nu este nici in interesul minorului si nici in interesul parintelui nerezident. Astfel, avocatul specializat pe ramura dreptului familiei te va ajuta cu redactarea unui draft pentru notar unde vor fi inserate toate detaliile si aspectele importante pentru ca ulterior sa nu va treziti ca nu aveti absolut nimic stipulat si astfel sa fie necesar sa apelati la serviciile instantei de judecata.
Foarte multi clienti apeleaza la serviciile noastre pentru a face anumite modificari ale conventiei notariale intrucat la acel moment nu s-au gandit ca pe viitor se vor ivi tot felul de situatii si daca nu este expres stipulat, respectiv nu este scris negru pe alb nu se va putea tine cont de acestea.
Cât timp durează această procedura a divorțului pe cale notarială?
Această procedură dureaza aproximativ 30 zile, insa este necesara prezenta de doua ori a sotilor.
Documentul final, certificatul de divort contine culpa unui dintre soti?
Raspunsul este NU, certificatul de divort nu poate avea stipulate ca unul dintre soti este culpabil pentru desfacerea casatoriei.
Daca se doreste desfacerea casatoriei din culpa unuia dintre soti, atunci este necesar a se apela la demararea unui proces pe rolul instantei de judecata.
Dacă doriți mai multe informații cu privire la procedurile de dreptul familiei, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare atât în fața notarului public, cât și în demersurile privitoare la instanța de judecată.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.
Pentru asistență de specialitate în procedurile de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro