Operatiunea de cesiune a partilor sociale sau transmiterea partilor sociale este reglementata de Legea nr. 31/1990.
Operatiunea de cesiune a partilor sociale catre persoane care nu sunt asociate se poate direct, nemafiind necesara publicarea prealabila in Monitorul Oficial al Romaniei partea a IV-a.
Astfel, procedura cesiunii partilor sociale se face acum doar intr-o singura etapa, fiind mai rapida.
Partile sociale pot fi transmise intre:
- Asociatii societatii
- Alte terte persoane din afara societatii
Cum poate opera transmisiunea partilor sociale catre persoane din afara societatii?
Asa cum este reglementat de Legea nr. 31/1990, transmisiunea se poate face catre persoane din afara societatii atunci cand a fost aprobata de asociati reprezentand cel putin trei patrimi din capitalul social.
Astfel, este necesara intocmirea unei hotarari prealabile intre asociati, dupa care pe baza acestei hotarari se poate incheia contractul de cesiune intre asociatul cedent si asociatul cesionar.
Poate opera cesiunea partilor sociale daca aceasta a fost interzisa in actul constitutiv al societatii?
In cazul in care in actul constitutiv este reglementata in mod expres interzicerea cesiunii partilor sociale, nu se mai poate pune problema procedurii cesiunii partilor sociale.
Este necesar consimtamantul ori informarea celorlalti asociati pentru a opera cesiunea partilor sociale intre asociati?
Cesiunea părţilor sociale între asociaţi nu presupune consimţământul ori informarea celorlalţi asociaţi, deoarece, într-o astfel de ipoteză, nu se aduce atingere caracterului intuita personae al societăţii
Aveti nevoie de un avocat specializat in drept commercial pentru a va putea ajuta cu toate actele necesare procedurii de cesiune a partilor sociale? Avocații specializați în dreptul comercial din cadrul casei de avocatura SAUCĂ & PARTNERS vă pot asista în această procedura.