De remarcat este faptul că potrivit art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, legiuitorul stabilește că raportul contractual de muncă încetează de drept la data comunicării deciziei de pensie în cazul persoanelor care își depun dosarul pentru emiterea deciziei de pensionare, pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare.
Astfel, conform art. 56 alin. (2) din Codul muncii, constatarea încetării contractului individual de muncă se face, în cazul situațiilor prevăzute de art. 56 alin. (1) lit. c)–j), prin decizie scrisă a angajatorului, în termen de 5 zile lucrătoare și se comunică persoanei în cauză, la fel, în 5 zile lucrătoare.
Decizia de încetare a raporturilor de muncă emisă de către societatea angajatoare, are caracter obligatoriu și reprezintă un act constatator, respectiv un act prin care se constată încetarea contractului individual de muncă, prin efectul legii.
Astfel, trebuie reținut faptul că dispozițiile art. 56 din Legea nr. 53/2003 nu instituie o opțiune pentru salariatul care dorește continuarea raportului de muncă, întrucât în acest caz, încetarea contractului individual de muncă acționează ope legis, adică prin efectul legii.
Cu toate acestea, în măsura în care persoana salariată care și-a depus dosarul de pensionare, dorește continuarea raporturilor de muncă și după emiterea deciziei de pensionare, trebuie să știe că aceasta are posibilitatea de a continua raporturile de muncă, prin încheierea unui nou contract de muncă, la același angajator (sau chiar la altul).
Așadar, după emiterea deciziei de încetare a raporturilor de muncă, în condițiile impuse de prevederile art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, persoana în cauză poate opta pentru încheierea unui nou contract individual de muncă la același angajator.
Mai mult decât atât, trebuie remarcat faptul că pentru anumite categorii de persoane, de pildă persoanele nevăzătoare, Legea nr. 263/2010 privind sistemul public de pensii, prevede posibilitatea cumulării pensiei cu venituri realizate din activităţi dependente, aşa cum sunt reglementate de Codul fiscal.
Pentru asistență de specialitate în materia dreptului muncii, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.