Prestația compensatorie este unul dintre efectele specifice raporturilor patrimoniale dintre soți ca urmare a desfacerii căsătoriei.
Prestația compensatorie reprezintă o compensație ce poate fi acordată unuia dintre soți în ipoteza în care desfacerea căsătoriei prin divorț ar produce un dezechilibru semnificativ în condițiile sale de viață.
Cererea de divorț introdusă pe rolul instanței de judecată poate avea și cereri accesorii cum ar fi cea privind dreptul la despăgubiri sau prestația compensatorie.
Care este scopul prestației compensatorii?
În cazul în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze, atât cât este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divorțul l-ar determina în condițiile de viață ale celui care o solicit.
Care sunt caracterele juridice ale prestației compensatorii?
Caracterele juridice sunt:
- Caracter personal întrucât este stabilită în bani, rentă sau sub forma uzufructului
- Caracter intuitu personae întrucât se dă doar față de soț, iar la decesul oricăreia dintre părți încetează
- Caracter facultativ întrucât instanța de judecată are posibilitatea de a o constitui condiționat de îndeplinirea unor cerințe prevăzute de lege
- Caracter subsidiar întrucât prestația poate fi solicitată doar dacă nu se formulează și o cerere având ca obiect obligarea soțului la plata pensiei de întreținere conform prevederilor art. 389 din Codul Civil
Dacă doriți mai multe informații cu privire la prestația compensatorie, un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners, vă poate ajuta cu cele mai bune sfaturi și vă poate oferi asistență și reprezentare în astfel de cazuri.