In situatia in care primiti o somație de executare dupa foarte multi ani, trebuie sa verificati cu un avocat daca acea somatie se poate contesta.
Sunt multe situatii, cand ati incheiat contractul de credit cu Banca sau cu o institutie financiare acum multi ani si va treziti dupa ani de zile cu executare silita inceputa de o societate cu care nu ati semnat nimic.
Daca au trecut mai mult de 3 ani de la ultima plata si nu ati primit vreo somatie de executare, puteti face contestatie la executare invocand prescriptia executarii .
In cauza, contract de credit s-a incheiat in anul 2008, a intervenit o cesiune de creanta in 2011 , iar executarea a inceput in 2019.
Instanta a considerat urmatoarele :
”Potrivit art. 6 alin. (4) din noul Cod civil , prescripţiile, decăderile şi uzucapiunile începute şi neîmplinite la data intrării în vigoare a legii noi sunt în întregime supuse dispoziţiilor legale care le-au instituit.
În ceea ce privește data când a avut loc prima cesiune de creanţă, februarie 2011, în speţă sunt aplicabile dispoziţiile privind prescripţia executării silite din Decretul nr. 167/1958.
Potrivit art. 6 din actul normativ dreptul de a cere executarea silită în temeiul oricărui titlu executor se prescrie prin împlinirea unui termen de 3 ani iar conform art. 7 prescripţia începe sa curgă de la data când se naşte (…) dreptul de a cere executarea silită .
Așadar, dreptul de a cere executarea silită pentru recuperarea sumei împrumutate s-a născut în februarie 2011 când a fost cesionată creanța creditorului cesionar S, acesta tot în luna februarie 2011 a și notificat-o pe debitoare, solicitând întreaga sumă.
Între momentul naşterii dreptului de a cere executarea silită ( februarie 2011 ) şi înregistrarea cererii de executare silită la executorul judecătoresc ( ianuarie 2019 ) este evident că a trecut o perioadă mai mare de 3 ani, prin urmare se reţine ca întemeiată critica contestatoarei în ceea ce priveşte prescrierea dreptului creditorului cesionar de a cere executarea silită, contractul de credit bancar din anul 2008 încheiat cu banca Z SA pierzându-şi astfel caracterul de titlu executoriu datorită culpei creditorilor cesionari care au stat în pasivitate.
În concluzie , soluția instanței a fost următoarea : ,, executarea silită din acest dosar execuțional este lovită de nulitate, potrivit art. 185 al. 1 teza a II-a codului de proc. civ.
Se admite contestaţia la executare formulată de contestatoarea X în contradictoriu cu intimata Y SA.
Se va contata ca fiind prescris dreptul intimatei de a obţine executarea silită a titlului executoriu reprezentat de contractul de credit din anul 2008 încheiat între contestatoare X şi banca Z SA şi se va anula executarea silită din dosarul execuțional, deasemenea obligă intimata să achite contestatoarei cheltuieli de judecată.“
Important este sa va consultati cu un specialist inca de la inceput.
Nu recomandam formularea de contestatii la executare, daca nu sunt motive de nulitate.
Dar daca sunt motive de nelegalitate atunci va recomand contestarea somatiei de executare.
Termenul de contestatie este de 15 zile din momentul primirii primului act de executare silita.
Dupa aceste 15 zile, NU mai puteti formula contestatie la executare.