Cele mai utilizate forme de organizare pentru antreprenorii aflati la inceput de drum sunt:
- Persoana fizica autorizata (P.F.A.)
- Societatea cu raspundere limitata ( S.R.L.)
Daca ai ideea potrivită si curajul necesar inceperii unei afaceri pe cont propriu, dar nu esti hotarat cu privire la forma de organizare care ti se potriveste: PFA sau SRL, ne poți contacta pentru a lua o hotarare cu privire forma pe care o vei alege.
Alegerea formei de organizare potrivite pentru afacerea ta depinde de particularitatile acesteia. In randurile de mai jos iti oferim cateva puncte de reper, cateva diferente intre SRL si PFA, ca tu sa faci alegerea potrivita pentru tine si afacerea ta.
PFA-ul si SRL-ul nu au acelasi regim juridic, astfel acestea se diferentiaza prin mai multe criterii.
Persoana fizica autorizata este o intreprindere economica, care nu are personalitate juridica, ceea ce inseamna ca patrimoniul sau se suprapune cu patrimoniul tau de persoana fizica.
SRL-ul este o societate cu personalitate juridica proprie si prezinta un patrimoniu distinct de cel al persoanei fizice cu calitate de asociat.
Caracteristicile formelor de organizare:
În cazul PFA(persoanei fizice autorizate):
- Titularul va garanta cu toate bunurile detinute;
- Poate avea un singur titular;
- Poate avea un maxim de 3 angajati;
- Un numar maxim de 5 coduri CAEN;
- Ai nevoie de pregatire in domeniul ales (este necesar sa prezinti o dovada a studiilor sau a experientei profesionale acumulate in domeniul in care doresti sa activezi);
- Nu este nevoie de capital social;
- Poti tine singur contabilitatea firmei;
- Titularul poate avea oricand acces la bani;
În cazul SRL (societății comerciale cu răspundere limitată):
- Asociatul va raspunde pentru obligatiile sale cu patrimoniul firmei;
- Pot intra ulterior si alti asociati;
- Nu exista limita cu privire la numarul de angajati (daca vrei sa ai mai mult de 3 angajati, aceasta este alegerea potrivita);
- Nu exista limita cu privire la numarul de coduri CAEN (este bine sa te gandesti daca activitatea desfasurata necesita mai mult de 5 coduri CAEN sau daca vei desfasura mai multe activitati in viitor);
- Nu ai nevoie de pregatire in domeniul de activitate al firmei;
- Capitalul social este recomandat minim 100 de lei;
- Va fi necesara colaborarea cu un contabil, care se va ocupa de evidenta veniturilor si cheltuielilor, de salarii si de depunerea declaratiilor fiscale;
- Nu se poate avea acces oricand la disponibilitatile banesti din casierie;
De ce sa alegi un PFA?
Urmeaza sa iti desfasori activitatea singur (sau impreuna cu maxim 3 angajati), bazandu-te pe propriile cunostiinte in domeniul de activitate.
Nu stii care va fi evolutia afacerii tale. Pe parcurs poti deschide un SRL, daca este necesar.
Daca vrei sa-ti folosesti cunostiintele dobandite fara sa depinzi de un angajator, transformi pregatirea ta profesionala intr-o sursa de venit si profiti de taxe scazute.
De ce sa alegi un SRL?
Este o varianta avantajoasa pentru multe afaceri la inceput de drum, iar daca vrei sa prestezi mai multe servicii, este alegerea potrivita;
Daca sunteti mai multi asociati sau daca esti asociat unic si in timp vrei sa te asociezi cu alte persoane (maxim 50 de asociati).
Nu este necesara pregatirea profesionala sau experienta anterioara in domeniu pentru a avea calitatea de asociat.
In cazul in care te-ai hotarat ce sa alegi intre SRL sau PFA, te asteptam sa discutam pe larg despre specificul activitatii tale, cat si despre parcursul pe care il presupune infiintarea unei firme. Ne poti contacta pentru a discuta cu un avocat specializat din cadrul casei noastre de avocatură SAUCĂ&PARTNERS si acesta iti poate oferi cele mai bune sfaturi.