Una dintre cele mai întâlnite probleme în practică, atunci când vorbim de executarea silită prin intermediul popririi, este legată de incidența perimării executării silite.
Potrivit art. 389 alin. (1) din vechiul C. proc. civ.: „(1) Dacă creditorul a lăsat sa treacă 6 luni de la data îndeplinirii oricărui act de executare, fără să fi urmat alte acte de urmărire, executarea se perimă de drept şi orice parte interesată poate cere desființarea ei.”
Plecând de la acest text de lege și de la practica neunitară a instanțelor de judecată, s-a ridicat următoarea problemă de drept: Incidența perimării executării silite în cazul urmăririi prin poprire, înființată asupra contului bancar al debitorului, dacă nu a fost virată executorului judecătoresc nicio sumă de bani de către terțul poprit, soldul contului fiind zero, și au trecut mai mult de 6 luni de la data înființării popririi.
Conform art. 454 alin. (1) din vechiul C. proc. civ.: „Poprirea se înființează fără somație, prin adresa însoţită de o copie certificata de pe titlul executoriu, comunicata celei de-a treia persoane arătate la art. 452, înștiințându-se totodată şi debitorul despre măsura luata”.
Legat de această chestiune practică, Institutul Național al Magistraturii( I.N.M.) a emis următoarea opinie:
În cazul popririi, art. 454 alin. (1) C. proc. civ. instituie regula executării fără somație, iar art. 390 alin. (1) C. proc. civ. exclude incidența perimării atunci când executarea silită se realizează fără somație. În absența vreunei distincții a legiuitorului, art. 390 alin. (1) C. proc. civ. se aplică urmării silite prin poprire, indiferent dacă au fost efectuate sau nu plăți din contul debitorului deschis la terțul poprit.
În concluzie, opinia I.N.M. este în sensul că nu intervine perimarea executării silite în cazul urmării silite prin poprire, înființate asupra contului bancar al debitorului, atunci când nu a fost virată executorului judecătoresc nicio sumă de bani de către terțul poprit, soldul contului fiind zero, dacă au trecut mai mult de 6 luni de la data înființării popririi.
Căutați un avocat specializat în drept civil care să vă îndrume în procedura executării silite? Avocații specializați de la SAUCĂ & PARTNERS vă stau tot timpul la dispoziție cu cele mai bune soluții juridice.