Echipa noastră de avocați oferă servicii de consultanță juridică de dreptul familiei, cât și servicii de asistență și reprezentare a clientului în litigiile de dreptul familiei și cu privire la pensia de întreținere stabilită în sarcina minorului.
Oferim servicii legale de dreptul familiei atât în cazul convenției privind minorul efectuat pe cale notarială, cât și în cazul unei cereri de stabilire a pensiei de întreținere, cerere care se va judeca pe cale judiciară. Cererea de chemare în judecată pentru stabilirea pensiei de întreținere se poate formula odată cu cererea de chemare în judecată cu privire la desfacerea căsătoriei, mai precis în cazul acțiunilor de divorț sau separat. Atunci când acțiunea privind stabilirea pensiei de întreținere se formulează separat, practic aceasta este o cerere de chemare în judecată de sine stătătoare.
Ce înseamnă de fapt să plătești pensia de întreținere pentru minor?
Plata pensiei de întreținere reprezintă acea obligație pe care o are unul dintre părinți de a asigura cele necesare traiului copilului. Prin urmare, este vorba despre plata unei sumei de bani care se va plăti de acel părinte obligat prin lege la acest lucru.
Din moment ce s-a pronunțat desfacerea căsătoriei părților, ne confruntăm cu situația privind încredințarea minorilor. Procesul de divorț are un impact asupra părților implicate, însă impactul este mai mare în cazul copiilor minori. Potrivit prevederilor legale prevăzute la art. 499 Cod Civil, tatăl și mama sunt obligați, în solidar, să dea întreținere copiilor lor minori, asigurându-le cele necesare traiului, precum și educația, învățătura și pregătirea profesională.
Obligația de întreținere este îndatorirea legală a părinților față de copii lor minori prin care li se asigură acestora condiții de locuit, hrană și îmbrăcăminte, precum și mijloacele privind educarea, învățătura și pregătirea lor profesională. Potrivit art. 487 Cod Civil, părinții sunt obligați să crească copilul îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, de educarea, învățătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit cu însuşirile lui.
De asemenea, în temeiul art. 529 alin. (1) Cod Civil, la stabilirea valorii cuantumului pensiei de întreținere trebuie avute în vedere:
- atât nevoile minorului,
- posibilitățile financiare ale celui care este obligat la prestarea întreținerii.
La stabilirea cuantumului pensiei de întreținere se va ține cont în principal de veniturile părintelui căruia nu îi este încredințat minorul. De asemenea, instanța poate ține cont și de minorii dintr-o altă căsătorie.
Facem precizarea asupra fapului că pensia de întreținere NU este un drept al părintelui, ci este un drept al copilului. Foarte mulți clienți ne întreabă dacă sunt obligați la plata pensiei de întreținere. Răspunsul este da, sunt obligați la plata pensiei de întreținere întrucât interesul superior al minorului primează întotdeauna. Astfel, acest drept al copilului nu se include în negocierea părinților deoarece este prevăzut de lege. Un avocat specizalizat din cadrul cabientului de avocatură vă poate oferi informații prețioase cu privire la dreptul minorului, dar și cu privire la toate etapele procesului
Care este procentul pentru plata pensiei de intretinere?
Conform art. 529 din Codul Civil: (2) Când întreţinerea este datorată de părinte, ea se stabileşte până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii şi o jumătate pentru 3 sau mai mulţi copii.
Facem mențiunea că în cazul în care se stabilește pensia de întreținere într-un cuantum la un anumit moment, aceasta poate fi ulterior majorată.
Se poate majora pensia de întreținere datorată minorului?
Pentru majorarea pensiei de întreținere ne vine în ajutor art. 531 din Codul Civil care stipulează în mod concret care sunt situațiile pentru care se poate cere majorarea pensiei de întreținere.
Potrivit art. 531 alin. (1) din Codul Civil:
“(1) Dacă se iveşte o schimbare în ceea ce priveşte mijloacele celui care prestează întreţinerea şi nevoia celui care o primeşte, instanţa de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii ei.”
Astfel, hotararea judecatoreasca prin intermediul careia se stabileste cuantumul obligatiei de intretinere nu are caracter absolut si definitiv.
Potrivit legii, in cazul in care intervin modificari cu privire la mijloacele celui obligat la intretinere si starea de necessitate a creditorului intretinerii, se va putea diminua sau majora pensia de intretinere.
Prin urmare, daca sunteti obligat la plata pensiei de intretinere si obtineti o majorare salariala sau orice alte venituri suplimentare, veti fi obligat la majorarea pensiei de intretinere.
Cat se poate majora pensia de intretinere?
În cazul in care se va introduce o cerere de majorare a pensiei de intretinere, cunatumul intretinerii este reglementat in continuare de art. 529 din Codul Civil
Care este instanta competenta pentru introducerea unei acțiuni privind plata pensiei de intretinere?
Înalta Curte de Casație și Justiție a statuat că în cazul acțiunii având ca obiect plata pensiei de întreținere, competența teritorială este alternativă. Astfel, competența teritorială alternativă are în vedere atât instanța în a cărei circumscripţie domiciliază sau îşi are sediul pârâtul-debitor al obligaţiei de întreţinere, dacă legea nu prevede altfel sau instanța în a cărei circumscripţie domiciliază creditorul care este de fapt reclamantul.
Pana la ce vârstă trebuie achitata pensia de intretinere?
Pensia de intretinere se va acorda din momentul introducerii cererii de chemare în judecata și pana la vârsta de 18 ani sau pana la vârsta de 26 ani, dacă copilul continua studiile.
Putem stabili plata pensiei de întreținere pentru minor și într-o sumă fixă?
În continuare, vom analiza plata pensiei de întreținere în sumă fixă de către părintele care nu locuiește cu minorul. Deși, anterior am stipulat că pensia de întreținere se plătește în cuantum de ¼ din veniturile nete ale parintelui dacă este vorba despre un copil, pensia de întreținere se poate stabili și în sumă fixă.
Conform practicii instanțelor de judecată, instanța poate stabili o pensie de întreținere în sumă fixă, chiar și fără atingerea maximului prevăzut de lege, dacă nevoile copilului sunt satisfăcute cu acea sumă și dacă celălalt părinte are posibilități pentru creșterea și educația copilului. În cadrul casei de avocatură, avocații specializați pe ramura dreptului familiei vă pot explica în concret ce înseamnă acordarea copilului minor a unei pensii de întreținere în sumă fixă.
Există posibilitatea ca cei 2 părinți să se înțeleagă cu privire la cât și cum contribuie fiecare. De aceea, aceștia se pot înțelege cu privire la cuantumul pensiei de întreținere în sumă fixă și astfel, să nu mai demareze un proces pe rolul instanței de judecată. Însă, se poate solicita plata pensiei de întreținere în sumă fixă și pe rolul instanței de judecată, iar judecătorul să admită.
Cu titlu de exemplu, prin Decizia nr. 11365/2018 din 21.11.2018, Judecătoria Timișoara a decis faptul că ,,Astfel, aceste limite nu sunt fixe, ci maximale și indică nivelul până la care poate ajunge cuantumul pensiei de întreținere calculat în raport de venitul net din muncă al debitorului, nivel care nu poate fi depășit. Suma acordată de instanţă determinată prin conjugarea celor două criterii, respectiv nevoia creditorului şi mijloacele debitorului, se poate situa sub nivelul maxim permis ori poate fi egală cu acesta, în funcţie de starea de fapt concretă. Instanţa poate stabili o pensie de întreţinere inferioară limitelor maxime consacrate de legiuitor, dacă nevoile creditorului pot fi satisfăcute cu suma respectivă sau dacă și celălalt părinte are posibilități mai mari.”
Orice drepturi și îndatoriri trebuie exercitate cu bună-credință, în așa măsură încât să primeze întotdeauna interesul superior al copilului, precum este stipulat expres și in art. 263 alin. 1 Cod Civil : “ orice măsură privitoare la copil, indiferent de autorul ei, trebuie să fie luată cu respectarea interesului superior al copilului. “
Pe cale concluzie, procesul privind plata pensiei de întreținere pentru minor deși pare simplu în teorie, în practică acesta presupune un grad ridicat de dificultate având în vedere că interesul superior al minorului primează întotdeauna. De aceea, este foarte important să luați legătura cu un avocat specializat pe ramura dreptului familiei pentru a putea fi informat în mod corect dar și legal.
Cauți cel mai bun avocat de dreptul familiei?
Echipa noastră de avocați specializati in dreptul familiei îți stă la dispoziție.
Sună un avocat bun de dreptul familiei.