Ce înseamnă de fapt plata pensiei de întretinere?
Pensia de întreținere reprezintă o obligație a unuia dintre părinți ( a aceluia care nu stă în mod statornic cu copilul și care are program de vizită) de a asigura cele necesare pentru cheltuielile copilului privind educația, îmbrăcămintea, hrana, activități sportive prin plata unei sume de bani care se poate stabili în sumă fixă sau cotă procentuală.
Cel care locuiește în mod statornic cu minorul nu poate fi obligat la plata pensiei de întreținere.
Cine este obligat la plata pensiei de întreținere?
Pensia de întreținere se plătește până la vârsta de 18 sau 26 ani dacă sunt în continuarea studiilor și nu obtine venituri de către părintele care este nerezident.
Care este procentul pe care îl veți plăti copilului minor?
- ¼ din venitul net lunar pentru un copil;
- ⅓ din venitul net lunar pentru 2 copii;
- ½ din venitul net lunar pentru 3 sau mai mulți copii.
Care va fi instanța competentă pentru introducerea unei cereri privind stailirea pensiei de întreținere copil minor?
Instanța competentă să judece procedura privind stabilirea pensiei de întreținere este JUDECĂTORIA, fiind aleasă în funcție de domiciliul reclamantului.
Când se plătește pensia de intretinere?
Regula este că aceasta se va plati lunar, însă există cazuri când se poate plati si anticipat pe o perioada mai mare de timp.
Se poate ca parintele nerezident sa renunte la pensia de intretinere?
Raspunsul este NU, deoarece legea prevede in mod expres acest drept pentru copilul minor.
De asemenea, legea interzice acest lucru in mod expres prin instituirea art. 515 din Codul Civil care se refera la inadmisibilitatea renuntarii la intretinere.
Ce se intamplă în cazul în care parintelui nerezident i s-a stabilit plata unei sume fixe însă doriti modificarea pensiei intrucat salariul acestuia a crescut?
În acest caz, trebuie să vă adresați instantei de judecată cu o cerere de chemare în judecată având ca obiect majorarea pensiei de întreținere. Intr-un alt articol puteti regasi detalii despre majorarea pensiei de intretinere.
Cum poti recupera pensia de intretinere pentru minor daca parintele nerezident nu o plateste?
Dacă celălalt părinte nu plătește pensia de întreținere la timp, poate fi executat silit. Un avocat specializat din cadrul cabinetului de avocatură te poate ajuta în acest sens pentru a putea efectua toate demersurile necesare.
Pentru asistență de specialitate în procedura de dreptul familiei, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.