De cele mai multe ori, clienții solicita in instanța obligarea la plata unei pensii de intretinere in procent maxim , fie 1/4 din veniturile nete fie 1/3 din veniturile nete realizate de parintele la care copilul nu va avea stabilita locuința.
Sunt , insa si situații in care se solicita obligarea la plata pensiei de intretinere in natura sau la plata unei pensii de intretinere in suma fixa.
Potrivit art. 487 C .civ., părinții sunt obligați să crească copilul îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, de educarea, învățătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit cu însușirile lui.
Obligația legală de întreținere este stabilită prin dispozițiile art. 499 C .civ., conform cărora părinții sunt obligaţi în solidar să dea întreţinere copiilor lor minori, asigurându-le acestora cele necesare traiului, precum şi educația, învățătura şi pregătirea profesională.
Instanța de judecata stabilește pensia de intretinere prin conjugarea a doua criterii, respectiv nevoia creditorului si mijloacele debitorului.
Potrivit art.529 Cod civil, întreținerea se datorează potrivit nevoilor celui care o cere, iar in anumite situații, stabilirea la plata unei sume fixe este necesara pentru cresterea si educatia copiilor.
Conform acestui articol, art.529 Cod civil, pensia este de până la 1/3 din veniturile nete, aceasta fiind o limită superioară ce se poate stabili de Instanța de judecată, dar nu este o limită obligatorie, instanța urmând să aibă în vedere împrejurările cauzei, vârsta, nevoile copiilor, nevoile creditorului.
Pe cale de concluzie, daca din ansamblul probator rezulta ca obligarea la plata unei sume fixe este suficienta pentru creșterea copiilor, instanța poate pronunța o hotărâre in acest sens.
Conform practicii instanțelor de judecată de pe raza județului Timiș, instanța poate stabili o pensie de întreținere în sumă fixă, chiar și fără atingerii maximului prevăzut de lege, dacă nevoile creditorului sunt satisfăcute cu acea sumă și dacă celălalt părinte are posibilități mai mari pentru creșterea și educația copiilor.
In luna noiembrie 2018, Judecatoria Timisoara a decis faptul că:
“ Astfel, aceste limite nu sunt fixe, ci maximale şi indică nivelul până la care poate ajunge cuantumul pensiei de întreţinere calculat în raport de venitul net din muncă al debitorului, nivel care nu poate fi depăşit. Suma acordată de instanţă determinată prin conjugarea celor două criterii, respectiv nevoia creditorului şi mijloacele debitorului, se poate situa sub nivelul maxim permis ori poate fi egală cu acesta, în funcţie de starea de fapt concretă. Instanţa poate stabili o pensie de întreţinere inferioară limitelor maxime consacrate de legiuitor, dacă nevoile creditorului pot fi satisfăcute cu suma respectivă sau dacă şi celălalt părinte are posibilităţi mai mari. „
De asemenea , este important sa cunoașteți ca se poate solicita pensia de intretinere de la data pronunțării hotărârii sau de la data depunerii acțiunii.
Daca parintele achita lunar aceasta pensie de intretinere, instanța il va obliga de la data pronunțării sentinței.
Daca aveti nevoie de un avocat de dreptul familiei, luați legătura cu noi.