Hotărârile străine pot fi recunoscute pe teritoriul României, însă trebuie făcută diferența între hotărârile dintr-un stat membru al Uniunii Europene și cele pronunțate într-un stat care nu este membru al Uniunii Europene.
Conform art. 1095 din Codul de procedura civilă, în Romania sunt recunoscute de plin drept numai hotărârile străine referitoare la statutul personal sau civil al cetățeanului statului unde au fost pronunțate.
Ce se înțelege prin hotărâri străine?
Conform art. 1095 din Codul de procedură civilă: „hotărârile străine sunt recunoscute de plin drept în România, dacă se referă la statutul personal al cetăţenilor statului unde au fost pronunţate sau dacă, fiind pronunţate într-un stat terţ, au fost recunoscute mai întâi în statul de cetăţenie al fiecărei părţi ori, în lipsă de recunoaştere, au fost pronunţate în baza legii determinate ca aplicabilă conform dreptului internaţional privat român, nu sunt contrarii ordinii publice de drept internaţional privat român şi a fost respectat dreptul la apărare”.
Hotărârile referitoare la alte procese beneficiează de puterea lucrului judecat in România dacă:
- hotararea a cărei recunoaștere si executare se solicita este definitiva, potrivit legii statului unde a fost pronuntata;
- instanta care a pronuntat-o a avut competenta sa judece procesul, fara a fi intemeiata exclusiv pe prezenta paratului ori a unor bunuri ale sale fara legatura directa cu litigiul in statul de sediu al respectivei jurisdictii;
- exista reciprocitate in ce priveste efectele hotararilor straine intre Romania si statul instantei care a pronuntat hotararea.
Cum procedează instanța din Romania?
Instanta romana nu examineaza in fond hotărârea străină. Instanța română doar dispune recunoașterea acelei hotărâri pe teritoriul României.
Ce instanta din Romania este competenta pentru a solutiona astfel de cereri?
Cererea de recunoastere este rezolvata de tribunalul judetean in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau sediul cel care a refuzat recunoasterea hotararii straine.
Ce se întâmplă în cazul în care nu poate fi determinată instanță competentă cum este precizat mai sus?
În cazul în care nu poate fi determinată instanța competentă, atunci competența aparține Tribunalului București pentru a judeca astfel de cauză.
Ce documente sunt necesar a fi anexate cererii de recunoaștere a hotărârii judecătorești?
- copia hotărârii străine;
- dovada caracterului definitiv al acesteia;
- copia dovezii de ȋnmanare a citaţiei şi a actului de sesizare, comunicate părţii care a fost lipsă ȋn instanţă străină,sau orice alt act oficial care să ateste că citaţia şi actul de sesizare au fost cunoscute ȋn timp util, de catre partea ȋmpotriva căreia s-a pronuntat hotărârea;
- orice alt act de natură să probeze, ȋn completare, că hotărârea străină ȋndeplineşte condiţiile prevăzute de art. 1096 Cod procedură civilă, respectiv că instanţa care a pronunţat hotărârea este competentă şi că există reciprocitate / tratament similar privind efectele hotărârilor judecatoreşti ȋntre România şi statul ȋn care s-a pronunţathotărârea ce se doreşte a fi recunoscută;
Un avocat specializat din cadrul echipei SAUCĂ&PARTNERS va poate ajuta si oferi cele mai bune sfaturi cu privire la astfel de hotarari si de asemenea va poate acorda asistenta si reprezentare juridica in astfel de cazuri.