Partajul este acea operațiune juridică de împărțire a bunurilor comune. Aceste bunuri comune le au în proprietate foștii soți.
După desfacerea căsătoriei, foștii soți se află în acea situație juridică și anume cea de indiviziune.
- Ce înseamna noțiunea de indiviziune?
Foștii soți dețin în comun bunurile pe care le-au dobândit în timpul căsătoriei.
Există excepții de la aceste bunuri comune dobândite în timpul căsătoriei și care nu pot fi supuse la masa partajabilă? Răspunsul este da: bunurile moștenite sau donațiile.
Bunurile dobândite sunt bunuri comune prin efectul legii, astfel că nu are relevanță că doar unul dintre foștii soți a semnat la notar contractul de cumpărare.
- De câte feluri poate fi partajul?
Partajul poate fi:
- Voluntar
- Judiciar
Partajul voluntar se poate face doar în cazul în care foștii soți se înțeleg și nu există vreo neînțelegere cu privire la modalitatea de împărțire a bunurilor.
Partajul judiciar se face în cazul în care foștii soți NU se înțeleg cu privire la împărțirea bunurilor iar prin intermediul instanței se va hotărî ieșirea din indiviziune, indiferent de ce vrea unul sau celălalt sau indiferent dacă vor fi de acord sau nu.
- Acțiunea de partaj este prescriptibilă sau imprescriptibilă?
Partajul se poate face la orice interval de timp față de divorț imediat sau mai târziu fără termen de prescripție.
Un avocat specializat din cadrul echipei Saucă&Partners te poate ajuta și îți poate oferi cele mai bune sfaturi cu privire la partaj.