Există pe rolul instanțelor judecătorești dosare în care cuplurile aleg să divorțeze. De cele mai multe ori după divorț urmează si partajul bunurilor, dar si partajul datoriilor comune.
Astfel spus, soții trebuie sa decidă cum vor folosi bunurile comune după divorț si cum vor achita datoriile comune, de exemplu, cum vor achita ratele la un credit bancar luat in timpul casatoriei.
Este important sa cunoasteti ca sotii nu se pot intelege cu privire la impartirea creditului , FARA acordul bancii.
Potrivit Regulamentului BNR, creditul nu poate fi preluat doar de unul dintre soți, fără acordul băncii.
Daca banca nu isi exprima un acord scris cu privire la preluarea creditului doar de catre unul dintre soti si nu se incheie act aditional la contractul de ipoteca si contractul de credit, atunci ipoteca asupra bunului comun se păstrează până în momentul rambursării creditului, iar fostii soti rămân împreună obligați față de bancă, chiar dacă între timp au divorțat.
Sentinta de divort sau intelegerea dintre parti NU are efect fata de raporturile contractuale cu Banca.
Banca isi da acordul ca unul din soti sa preia creditul in integralitate si sa achite singur ratele de credit , daca are veniturile suficiente pentru a achita aceste rate, respectiv daca sunt mentinute conditiile financiare ce existau la data acordarii creditului bancar.
Banca poate sa fie de acord ca fostul sot sa aduca drept garant o alta persoane pentru a putea achita ratele bancare.
Ce se întâmplă dacă banca refuză să își dea acordul la partajarea creditului?
Ce se intampla dacă soțul care solicită atribuirea locuinței nu are veniturile suficiente pentru a prelua întregul credit și nici nu poate aduce o altă persoană apropiata care sa suplineasca veniturile persoanei care iese din raporturile contractuale cu banca?
Solutia 1 : Sotul poate prelua, pe baza unei conventii bunul imobil ( apartament sau casa) cu consecința achitării ratelor de credit în totalitate și cu dobândirea proprietății la data rambursării integrale a creditului ipotecar.
Aceasta solutie este insa riscanta.
Solutia 2: Vanzarea bunului imobil comun, achitarea ratelor si impartirea sumei de bani ramase.
Si in acest caz exista riscuri, intrucat bunul imobil poate sa valoreze mai putin la data vanzarii , astfel incat din suma obtinuta cu titlu de pret sa nu se poata achita in integralitate creditul bancar. Partile trebuie sa analizeze cu calm solutiile ce le au si sa apeleze la cunostintele profesioniste ale unui avocat specializat de dreptul familiei.
In cazul in care creditul nu poate fi preluat de catre unul din soti, intrucat nu are veniturile necesare si nici nu poate aduce o alta persoana care si cogarant, sau nu se reuseste vanzarea bunului imobil comun, ambii soti raman raspunzatori fata de BANCA pentru rambursarea creditului chiar si dupa divort.
In cazul in care doar unul din soti achita ratele bancare dupa o separare in fapt sau dupa divort , trebuie sa pastreze dovezile de plata ale creditului, intrucat reprezinta o proba importanta in solutionarea cererii de partaj in fata instantei de judecata.
Așadar, după cum ați putut vedea, partajarea creditelor ipotecare după divorț este o procedură destul de amplă, ce necesită răbdare și înțelegere. De aceea, în cazul în care vă aflați în această situație, vă recomandăm să apelați la un avocat specializat pe divorturi, care să vă ajute să rezolvați situație. În plus, nu uitați să fiți calmi și înțelegători, acesta este un pas esențial către o soluție potrivită ambelor părți!