Organul fiscal a reluat controalele fiscale in cazul societăților de transport , astfel încât reîncadrarea diurnelor continuă.
Recomandam clienților sa aibă foarte bine pregătite documentele necesare care sa justifice acordarea diurnei si caracterul temporar al deplasărilor in străinătate.
Nu uitați ca lipsa documentelor necesare, cerute de lege poate agrava situația juridica si economica a societății de transport si poate îngreună mersul unui proces in instanță.
Prevenția este mai ieftină decât nepăsarea. Daca sunteți administratorul unei societăți de transport discutați cu departamentul de contabilitate si cu cel de resurse umane sa va asigurați ca aveti actele cerute de lege.
De multe ori, clienții ne-au comunicat ca biroul de contabilitate nu le-a spus ca au nevoie de acte adiționale sau de ordine de deplasare. Nu departamentul de contabilitate redactează documente juridice, ci departamentul juridic.
Însă, nu uitați ca responsabilitatea in cazului unui control fiscal aparține administratorului societății si nu contabilității, care este un doar un prestator.
Ca si avocat este mult mai dificil sa realizezi o apărare cu șanse de câștig , atunci când clienții – societăți de transport nu au prezentat in faza inspecției fiscale niciun document justificativ si nu au oferit explicații clare, punctuale despre modalitatea de desfășurare a activității.
Au fost situații in care societatea avea intocmite documentele juridice necesare, dar nu a știut cum sa le prezinte organului fiscal, iar apoi in instanța, situația s-a schimbat in bine, întrucât apărarea noastră s-a bazat pe legalitatea acestor documente.
Fiecare firmă de transport ar trebui să fie pregătită și să încerce să nu ajungă în instanță, sa pună la dispoziția organului fiscal actele care justifica acordarea diurnei si sa prezinte explicații concrete privind fenomenul economic.
Contractele de muncă , actele adiționale cu clauza de delegare bazate pe art.9 din Legea nr. 16/2017 si ordinele de deplasare trebuie sa fie bine intocmite si sa corespunda cu plățile făcute de societate cu titlu de diurna si cu pontajele societății.
Diurna acordata si evidențiată in extrasul de cont trebuie sa corespunda cu numărul de zile de delegare evidențiat in actul adițional.
Numărul de zile de delegare trebuie sa corespunda cu pontajul aferent fiecărei luni.
Diurna trebuie sa fie unitara pentru fiecare perioada de delegare in parte.
Din toate actele intocmite de către societate trebuie sa rezulte clar, caracterul limitat al delegării.
Ce poate ajuta in cadrul unui proces in instanță?
- Existenta documentelor juridice conform prevederilor legale si fiscale
- Prezentarea concluziilor punctuale de către administratorul societății asistat de avocat in cadrul controlului fiscal
- Contestarea deciziei de impunere si a raportului de inspecție fiscala
- Prezentarea situațiilor similare câștigate in fata instanțelor de judecata din Romania
- Invocarea practicii CJUE in acest domeniu care statuează ca instanțele trebuie sa analizeze de la caz la caz care este frecventa teritoriala si temporara a curselor de transport
- Solicitarea unei expertiza fiscale si contabile in probațiune, întrucât de multe ori, se stabilesc sume suplimentare de plata raportat la valoarea integrala a diurnei acordate șoferilor.
Echipa Sauca& Partners este formată din avocați specializați de drept fiscal si dreptul muncii si consultanți fiscali si va poate asigura consultanta de specialitate atât in timpul controlului fiscal cat si in fata instanței de judecata.