Ce este ordonanța de plată?
Ordonanța de plată este o procedură prevăzută de Codul de Procedură Civilă pentru anumite situații, pe care le vom expune în cele ce urmează, în care debitorul dintr-un raport juridic civil refuză să facă plata creditorului.
Ordonanța de plată este o procedură facultativă, abreviată și putem spune că este caracterizată de principiul celerității deoarece părțile din cadrul acestei proceduri dispun de un probatoriu restrâns, în speță aceștia pot apela doar la înscrisuri și la lămuririle pe care aceștia le pot expune instanței.
Când putem apela la procedura ordonanței de plată?
Pentru a putea introduce în instanță o cerere de ordonanță de plată trebuie să fie îndeplinite, cumulativ, o serie de condiții legate de creanța dedusă procedurii.
Condiții:
- Creanța trebuie să fie:
- Certă- acest aspect semnifică faptul că existența creanței trebuie să fie neîndoielnică în cadrul contractului civil,
- Lichidă- acest lucru însemnând faptul că obiectul creanței trebuie să fie determinat sau cel puțin determinabil în baza contractului civil din care reiese,
- Exigibilă- asceastă cerință reprezentând condiția legată de creanță care să ateste faptul că fie s-a ajuns la scadență, fie debitorul a fost decăzut din beneficiul termenului de plată.
- Creanța în baza căreia se va efectua plata trebuie fie prevăzută sub forma unei sume de bani, nu alt tip de prestație. Această sumă de bani trebuie să rezulte dintr-un contract civil, inclusiv dintr-un contract încheiat între un profesionist și o autoritate contractantă.
- Creanța trebuie să fie constatată printr-un înscris ori determinată potrivit unui statut, regulament sau alt înscris însușit de părți prin semnătură sau alt mod prevăzut de lege.
Pe lângă aceste condiții trebuie să fie îndeplinită și o condiție negativă deoarece creanțele înscrise la masa credală în cadrul unei proceduri de insolvență nu se încadrează pe prezenta procedură.
Există condiții prealabile exercitării procedurii ordonanței de plată?
Da, creditorul trebuie să îi comunice debitorului o somație în scopul punerii în vedere acestuia a faptului că trebuie să efectueze plata într-un termen de 15 zile.
Somația trebuie să fie trimisă în una dintre cele două modalități permise de lege:
- Prin executor judecătoresc SAU
- Prin scrisoare recomandată, cu conținut declarat și confirmare de primire.
Această somație este asimilată punerii în întârziere a celui în folosul căruia curge termenul de prescripție și are ca efect întreruperea acestui termen cu condiția introducerii cererii ordonanței de plată în termen de 6 luni de la data somației.
Care este modalitatea de determinare a dobânzii?
Ca regulă, dobânda este cea stabilită de părți.
Ca excepție, se va aplica dobânda legală penalizatoare calculată potrivit dispozițiilor legale în vigoare.
Este întâmpinarea obligatorie pentru pârâtul din procedura ordonanței de plată?
Întâmpinarea pentru pârâtul din prezenta procedură este obligatorie.
Termenul de depunere a întâmpinării este raportat la termenul stabilit de instanță pentru termenul de judecată și trebuie să fie depusă cu cel puțin 3 zile înaintea acestuia.
Sancțiunea nedepunerii întârzierii este una considerabilă deoarece legiuitorul a ales să ofere instanței posibilitatea de a considera această atitudine pasivă ca o recunoaștere a pretențiilor.
Pentru asistență și reprezentare în cadrul procedurii ordonanței de plată, cabinetul de avocatură Saucă&Partners vă este disponibil la nr. de telefon 0756 384 899 sau la adresa de mail info@sauca.ro, program de lucru L-V de la 09:00 la 18:00.